Har du någonsin lagt märke till att kakaopulver inte blir blött om du doppar det i mjölk?

av Hilda Maria Morgan

23 December 2022

Har du någonsin lagt märke till att kakaopulver inte blir blött om du doppar det i mjölk?
Advertisement

Det finns många små experiment som vi kan göra hemma med hjälp av föremål och ingredienser som vi vanligtvis redan har tillgängliga i våra hem, och med dessa roliga aktiviteter slutar det alltid med att vi lär oss något. Det finns till exempel fenomen vi hanterar varje dag och även när vi observerar dem vet vi egentligen inte varför de sker, kanske frågar vi oss inte ens någonting och tar dem helt enkelt för givna.

Ett fall är det med löslig kakao för att göra goda frukostar och mellanmål med. Har du faktiskt märkt att om du fyller en sked kakao och doppar ner den i en vätska (som mjölk) så blir den faktiskt inte blöt? Och de gånger som klumpar finns kvar även efter blandning, om vi "sticker hål" på dem eller trycker dem mot sidan av koppen, upptäcker vi att kakaon fortfarande var helt torr inuti?

via @mrs.b.tv/TikTok

Advertisement
@mrs.b.tv/TikTok

@mrs.b.tv/TikTok

Detta fenomen är i centrum för en populär video TikTokern @mrs.b.tv:s kontot: kreatören, som är en lärare till yrket och ofta förklarar intressanta vetenskapliga fenomen på sin sociala kanal, visar oss vad som händer om hon sticker ner en sked kakao i mjölk. Om du vill replikera detta mycket enkla experiment hemma måste du ha:

  • En mugg med mjölk;
  • Ett paket kakaopulver;
  • En sked;
  • En kniv eller något vasst.

1.       Ladda en sked med kakao;

2.       Sänk ned den i muggen, håll den så horisontell som möjligt, under mjölkens yta, och flytta den inte;

3.       Ta upp den efter en eller två sekunder, du kommer att märka att den fortfarande är torr.

4.       Om det däremot verkar blött, det vill säga du ser att kakaohögens yta har blivit mörkare för att den verkar impregnerad med vätska, ta kniven och "stick hål" på ytan med spetsen: den kommer att bli helt torr igen, så som den var inuti.

Om du också tittar på en andra video som laddats upp av kreatören, som denna gång upprepade experimentet med vatten istället för mjölk, kommer resultatet att bli ännu tydligare. Det är nästan hypnotiskt att se skeden kakaopulver komma upp ur vattenglaset helt torr!

Hur är allt detta möjligt? Anledningen ligger i det faktum att kakaopulver är hydrofobt, därför absorberar det inte vatten och löser sig i vätskan först när det blandas väl. Och med tanke på att mjölken till största delen består av vatten (cirka 87%) så absorberas inte ens det av kakaon. När man alltså "sticker hål" på det yttre skiktet stöter kakaon bort vätskan igen!

Blir du inte sugen på att testa detta enkla trick hemma?

Advertisement