Effektiva naturliga botemedel för att få bort kondens från fönster under vintersäsongen

av Hilda Maria Morgan

24 December 2022

Effektiva naturliga botemedel för att få bort kondens från fönster under vintersäsongen
Advertisement

Under vintermånaderna händer det ofta att små vattendroppar bildas på glasen i våra fönster. Fenomenet kondens uppstår på grund av den stora temperaturskillnaden mellan insidan och utsidan av huset och den höga andelen luftfuktighet i luften. Om det försummas kan detta fenomen med tiden leda till att det bildas mögel i de kallaste områdena i huset, på grund av kondensavlagring även på väggar, möbler och tyger.

Att öppna fönstren dagligen är ett utmärkt botemedel för att undvika bildandet av kondens och mögel; att vädra rummen är faktiskt den bästa lösningen för att undvika överdriven ackumulering av fukt i våra hem. Men om kondensen redan har bildats föreslår vi några enkla naturliga botemedel för att ta bort den på ett ögonblick.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns många huskurer som kan implementeras för att enkelt ta bort kondens från glas:

  • tidningspapper: tidningar är utmärkta absorbenter av vatten och fukt; ta ett tidningsark, vik det och för det över glaset. Du kommer att se att du får bort kondensen på ett ögonblick.
  • citron: fyll en sprayflaska med saften av 2 citroner och ett glas vatten. Spraya på glaset och ta bort med en bomullstrasa.
  • Marseille-tvål: ett annat mycket effektivt botemedel, du behöver lösa upp en sked tvål i ett vattenbad och blanda den med 400 ml vatten. Spraya på glaset och torka efteråt först med en mikrofiberduk, sedan med en bomullsduk.
  • Vit vinäger: oundvikligt i DIY-läkeskåpet, blanda det bara med vatten i lika delar och, efter att du tagit bort kondensen, spraya det på glaset och torka väl med en bomullsduk.
  • Potatis: det kan verka konstigt, men det fungerar! Detta är ett medel som vanligtvis rekommenderas för duschdörrar, men det är också mycket effektivt vid kondens på fönstren. Allt du behöver göra är att skära en potatis på mitten och föra den över hela glasytan. Torka med en ren trasa och du är klar.

När kondensvattnet har tagits bort, kom ihåg att omsätta alla förslag i praktiken för att undvika att det bildas: ventilera ofta rummen även när det är kallt, undvik att hänga tvätt inomhus om möjligt och skaffa vid behov en avfuktare!

Advertisement