Ludd på tröjor och yllekläder? Få dem att försvinna med några enkla knep

av Hilda Maria Morgan

23 December 2022

Ludd på tröjor och yllekläder? Få dem att försvinna med några enkla knep
Advertisement

Hur många gånger har det inte hänt, när du tar på dig din favoritulltröja eller klänning, att du insett att ja, den kanske är mjuk och skön, men också förstörd av en hel rad ludd och ullprickar på ytan? Det är ett ganska oundvikligt fenomen, speciellt när kvaliteten på ullen inte är särskilt hög: med plagg av en lägre kvalitet är det lätt hänt att pilling (det här är namnet på fenomenet) dyker upp efter bara några tvättar.

Det finns försiktighetsåtgärder för att fördröja detta, som att tvätta plaggen ut och in, minska centrifugeringshastigheten så mycket som möjligt och att föredra handtvätt, även att använda tvättpåsar som görs för vissa underplagg kan hjälpa. Men förr eller senare kommer dessa prickar ut, så hur blir du av med dem? Läs vidare för att ta reda på vilka knep som kan vara rätt för dig.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om du tror att situationen kommer att uppstå väldigt ofta, prova att köpa elektriska rakhyvlar utformade för detta. De innebär inte en överdriven kostnad och de hjälper snabbt.

Sedan finns det det självklara manuella alternativet, det vill säga att använda vanliga rakhyvlar: du måste ha lite tålamod och föra bladen över plagget, ta bort och nästan "kratta" luddet långsamt. På samma sätt, om det drabbade området kanske är litet (ibland är de alla koncentrerade i armhålan), kan du klippa bort dem med hjälp av en nagelsax, de med en krökt spets, men var mycket försiktig.

En starkt rekommenderad metod också online är den som involverar användningen av pimpsten: det finns faktiskt pimpstenstenar (ibland kallas de Sweater brick, fuzz brick eller sweater stone). Gnugga det väldigt försiktigt på plaggets yta, som du har lagt utbrett på en arbetsyta, och de lyckas ta bort ludd utan att stressa tyget. Du kan se här hur det fungerar.

Lite mindre effektiv, men lätt att prova när du inte har något av ovanstående verktyg till hands, är metoden som använder tejp: fäst tejpen på tröjan och dra sedan bort, och luddet bör fästa vid klistret.

Kort sagt, en tröja behöver inte se äldre ut än den borde bara på grund av lite pilling, hitta bara rätt metod. Har du redan provat någon?

Advertisement