Har tjocktröjan filtat sig? Du kan använda den igen genom att återställa den med några enkla huskurer

av Hilda Maria Morgan

01 Januari 2023

Har tjocktröjan filtat sig? Du kan använda den igen genom att återställa den med några enkla huskurer
Advertisement

Få plagg är behagligare att bära än en skön mjuk och varm ylletröja under årets kallaste perioder, och med största sannolikhet har var och en av oss en favorit, en av dem som punktligt återkommer som medelpunkt i vår garderob varje vinter. Ju bättre kvalitet desto längre håller de, men även i de bästa fallen börjar de filta sig med tiden, och tyvärr händer det ibland även små tvättolyckor som riskerar att förstöra dessa mycket älskade plagg för alltid.

Vad kan man göra när tröjan har filtats? Om situationen inte är för drastisk går det att försöka få tröjan att återhämta sig med lite tålamod. Läs vidare för att ta reda på hur.

Creativo

Creativo

Först och främst måste vi förstå vilken situation vi står inför: om det bara finns pilling (ullprickarna på ytan) kan de tas bort med olika metoder (specialrakhyvlar, pimpsten med mera), men om det istället är just tyget som har komprimerats och härdats, måste man göra skillnad. Om plagget har minskat avsevärt i storlek och känns riktigt hårt vid beröring, och fibrerna har filtats samman, då finns det väldigt lite du kan göra. När å andra sidan denna procedur bara är partiell, då är det troligt att du med lite tålamod kommer att kunna återställa tröjan.

Så utrusta dig med:

  • En stor balja (eller använd handfatet eller badkaret, men det är bra att veta att du kommer att behöva dem under lång tid);
  • Varmt vatten;
  • 160 ml av en avfiltande produkt eller hårbalsam;
  • En handduk.

Hur man går tillväga:

1.       Fyll baljan med varmt vatten på 30°.

2.       Häll i den avfiltande produkten eller hårbalsamet och blanda väl.

3.       Sänk ned tröjan och tryck försiktigt på den så att den blötläggs väl i tvålvatten.

4.       Låt dra, i minst en timme men ännu längre om du kan.

5.       Innan du sköljer, försök mycket försiktigt att dra ut tröjan, bit för bit, med händerna: tanken är att sträcka ut den igen och se till att de sammanfogade fibrerna lossnar från varandra. Tvinga inte tyget och försök att arbeta jämnt genom hela plagget.

6.       Skölj med kallt vatten eller max 30° och krama utan att vrida, utan krama bara försiktigt ihop de olika delarna av tröjan.

7.       Bred ut den torra handduken på en arbetsbänk och lägg den urvridna tröjan på den. Rulla ihop allt för att absorbera det mesta av fukten.

8.       Prova långsamt att dra ut tröjan igen.

9.       Låt den ligga plant för att lufttorka. Det kan till och med ta ett par dagar och du bör inte röra den förrän den är helt torr.

När den torkat kommer du att märka att storleken har ökat igen, och den kommer också kännas mycket mjukare vid beröring.

Andra användbara produkter att använda i blötläggningsfasen, istället för de som angetts:

  • Bikarbonat: tillsätt två matskedar och låt dra i två timmar.
  • Mjölk: ett halvt glas räcker, och blötläggningen kan ta till och med bara 15 minuter. Men om tröjan är mycket tovig, använd en mängd mjölk som motsvarar 30 % av vattnet och låt den dra i några timmar.
  • Citronsyra: att användas som bikarbonat.

Har du någonsin försökt återställa en tovad tröja?

Advertisement