För att undvika lukten av fukt på din morgonrock, ta hjälp av några enkla lösningar

av Hilda Maria Morgan

17 December 2022

För att undvika lukten av fukt på din morgonrock, ta hjälp av några enkla lösningar
Advertisement

Precis som det händer med handdukar för händer och ansikte, men även för badrockar – frotté och sådana som inte är av frotté – kan de komma ut ur tvättmaskinen med en obehaglig lukt, vad vi ibland kallar en lukt ”av fukt”. Detta beror på olika faktorer, med början på felaktigt underhåll av apparaten, som kanske inte har rengjorts på länge (både i trumman och i tvättmedelsfacket, dörrtätningarna och filtret); ända till en felaktig användning under tvättfasen, kanske på grund av en överdriven användning av tvätt- eller sköljmedel som i slutändan har motsatt effekt mot den önskade.

För att lösa detta irriterande fenomen, förutom att rengöra tvättmaskinen korrekt och noggrant dosera produkterna, kan du också använda metoderna som anges nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Vit vinäger eller milt blekmedel (utan klor): tillsätt ett halvt glas av en av dessa ingredienser (inte tillsammans!) i tvätten, eller kör bara en sköljning, så får du bort den dåliga lukten från både tvättmaskinen och badrocken.
  • Vinäger och bikarbonat: om du kan ingripa genom att avbryta tvättcykeln strax efter start, häll först bikarbonat i trumman (en kopp) och tillsätt sedan 2 koppar vit vinäger efter ett par minuter. Annars häller du bikarbonat i trumman och vinäger i tvättmedelsfacket och kör en snabb tvätt vid medelhög temperatur.

    Som en allmän åtgärd, varje gång du tvättar handdukar och badrockar, kan du också minska den vanliga mängden sköljmedel facket och lägga till lite vinäger direkt i trumman.

  • Som en förebyggande åtgärd under tvätten kan du lägga till några droppar eterisk olja till ett par teskedar bikarbonat och lägga allt i korgen.

  • Citronsyra: kan vara ett bra substitut för sköljmedel vid dålig lukt, eftersom den kan korrigera pH i mer alkaliska tvättmedel.

Om du har en torktumlare, lyckas den antagligen ibland eliminera dålig lukt, men det är alltid bättre att undvika att lägga in kläderna i den när de fortfarande är illaluktande, och om du inte har en torktumlare kan dessa hjälpmedel verkligen komma till nytta.

Har du redan gjort någon av dessa metoder till din egen?

Advertisement