Gästfrihet och gott uppförande: 8 pinsamma situationer som kan undvikas med rätt försiktighetsåtgärder

av Hilda Maria Morgan

16 December 2022

Gästfrihet och gott uppförande: 8 pinsamma situationer som kan undvikas med rätt försiktighetsåtgärder
Advertisement

När man har att göra med gäster finns det etikettsregler som det vore bättre att följa, även om de inte är kodifierade i någon manual eller föremål för särskilda sanktioner.

Det handlar helt enkelt om sunt förnuft och empati, färdigheter som är mycket uppskattade vid varje tillfälle, vilket kan bidra till att undvika besvär eller pinsamma och jobbiga situationer. Naturligtvis är det inte alla som besitter dessa egenskaper eller lyckas ta till dem vid rätt tidpunkt. Det kan därför råka försätta vissa gäster i obekväma situationer som det är svårt att ta sig ur.

För att undvika obehagliga överraskningar och vara perfekta värdar är det därför en god vana att komma ihåg att vidta några försiktighetsåtgärder. Genom att fortsätta läsa, och några konkreta exempel, förstår du vad vi pratar om.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Innan du erbjuder något, vare sig det är varma eller kalla drycker, är det bäst att fråga gästen om deras preferenser. Annars kan du hamna i en situation där något erbjuds som gästen inte gillar eller inte kan ta emot av någon anledning. Och detta är en olycklig omständighet för båda sidor.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Husdjur anses ofta vara ens bästa vänner. Men det finns människor som har liten tolerans, på grund av hygienproblem, att hantera djurpäls eller, i många fall, lider av allergier. Att låta gästen hitta en soffa full med hund- eller katthår, eller djuret hoprullat direkt på den, kanske inte hjälper situationen.

Pixabay

Pixabay

Golven, när man väntar på att någon ska komma, bör vara tillräckligt rena, åtminstone för ögat, annars kommer huset att se ut att ha ett sjaskigt utseende som många knappast tolererar.

Pixabay

Pixabay

När man ska ta emot gäster är et bäst att undvika att lämna framme trasor, kvastar och allt som behövs för rengöring. Det skulle kunna förmedla budskapet att de hade åtagit sig att göra något annat och att besöket var ovälkommet eller rent av slöseri med tid. Eller så kan det tyckas att städning utförts vid det här tillfället bara för att någon var väntad.

Pixabay

Pixabay

För att undvika möjligheten att framställa besöket som en olägenhet, undvik också att ha bordet dukat eller att pågå en måltid.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Försök att inte få en gäst att pinsamt nog behöva be om toalettpapper eftersom de har tagit slut. Kontrollera alltid att det inte är slut innan någon kommer eller för att vara på den säkra sidan lämna en reservrulle i närheten.

Pixabay

Pixabay

När gästen kommer med en tårta eller något annat man kan äta tillsammans, talar vätt och etikett och om att man inte lägger undan den för att äta den senare utan erbjuder den till gästen själv.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Och så finns det de som av hygienskäl eller vissa kulturella åsikter föredrar att gå barfota eller i strumplästen hemma. Försätt aldrig en gäst i situationen att behöva ta av sig skorna. Det är något som kan störa många.

Har du någonsin hamnat i jobbiga situationer som gäst eller värd?

Advertisement