Effektiva medel för mjuka och superfluffiga tjocktröjor

av Hilda Maria Morgan

24 Januari 2023

Effektiva medel för mjuka och superfluffiga tjocktröjor
Advertisement

Att ha på sig varma och färgglada ylletröjor – måste man erkänna – är ett av vintersäsongens nöjen. De är bekväma och, som oftast, otroligt snygga. De är en typ av plagg som knappast någon kan ge upp.

Ibland kan de dock bli stickande eller inte särskilt mjuka, även när vi köper dem eller bli tovade med tiden och efter flertalet tvättar. Och då känns de inte längre så bekväma utan irriterande i kontakt med huden.

Det finns dock olika lösningar som är användbara för att lösa problemet, som kan återställa mjukheten och elasticiteten till fibrerna i ylleplagg. Här nedan följer några.

Pixabay

Pixabay

  • Industriella sköljmedel: det första som man såklart kommer att tänka på när det gäller att återställa mjukhet till ylleplagg är sköljmedel. Det är en kemisk produkt som kan hjälpa till att komma runt hindret genom att vanligtvis dessutom ge en fantastisk doft. Sköljmedel används oftare i tvättmaskinen men när det gäller ylletröjor är det alltid lämpligt att undvika tvätt i tvättmaskin så långt det bara går för att undvika att situationen förvärras eller till och med göra plaggen mindre. Ett bra alternativ är att blötlägga plagget i kallt vatten och sköljmedel över natten. Följande morgon, skölj och bred eventuellt ut plagget horisontellt för att undvika att tröjan deformeras. Resultatet är garanterat.
  • Bikarbonat: ett bra naturligt alternativ till sköljmedel är bikarbonat. Blanda det bara med kallt vatten (för rätt dosering, cirka fyra matskedar för varje liter vatten) i en balja och lägg ulltröjan där i för att få den att mjukna, låt den ligga i blöt över natten. Efter denna tid kan du tvätta den med Marseille-tvål, som ytterligare hjälper till med mjukheten och doften, skölj och bred ut den.
  • Gör det själv-sköljmedel: för att göra ett naturligt sköljmedel, prova att blanda en halv liter vit vinäger eller äppelcidervinäger, en kopp bikarbonat och några droppar av en eterisk olja med din favoritdoft i en liter vatten. Du kan förvara den erhållna blandningen som ett riktigt sköljmedel och använda den, tre mått åt gången, i en balja med kallt vatten när du behöver blötlägga en tovad tröja. Låt tröjan ligga över natten och skölj sedan och torka. Om tröjan är smutsig kan du tvätta den med Marseille-tvål innan den torkas.
  • Mjölk: ett gammalt husmors-botemedel för att återställa mjukhet till ylleplagg innebär användning av mjölk. Lägg helt enkelt kläderna ett par timmar i mjölk och vatten och tvätta och skölj sedan. Den idealiska dosen är en del mjölk till tre delar vatten. Och det verkar som att mjölk även i detta fall, som för hudvård, är ett dyrbart hjälpmedel.

Kände du redan till något av dessa botemedel?

Advertisement