Torn av julkulor: ett julpynt utöver det vanliga att prova

av Hilda Maria Morgan

20 December 2022

Torn av julkulor: ett julpynt utöver det vanliga att prova
Advertisement

Det råder ingen tvekan om att den mest utbredda typen av julprydnad, den som omedelbart får en att tänka på detta firande i världens alla hörn, är julkulorna som hänger från julgranens grenar. Med tiden har dessa dekorationer också börjat användas på många andra sätt: hängde på andra typer av kompositioner, på festonger, för att dekorera girlanger eller till och med för att skapa bordsdekorationer, fylla vaser och tusen andra behållare.

Men det finns fortfarande ett annat sätt att använda dem på för att skapa ett effektfullt pynt: stapla dem vertikalt, skapa ett slags "torn" som kan anpassas, som du kan se i de idéer som valts nedan.

Den slutliga höjden är upp till dig, men ju högre dessa torn är, desto mer noggrant måste du bestämma arrangemanget för varje boll för att undvika att de blir besvärliga skapelser. Alltså brukar man placera de största längst ner och i mitten, och sedan minskar diametern längre upp mot toppen.

Advertisement

Toppen är sedan vanligtvis dekorerad med något element som täcker den, såsom en spira eller andra spetsiga bollar, men inte bara. Det är alltid en fråga om fantasi och kreativitet.

Hur gör man? Du måste välja de julgranskulor du ska använda och föreställa dig arrangemanget. Sedan övervägs diametern på de mindre, och utifrån detta väljs en pinne (av trä, plast, järn... det du än föredrar), som kommer att passera igenom dem. Vid det här laget tar du fram en borr och gör hål i toppen och botten av varje kula. Det blir då nödvändigt att sätta in varje kulor i förutbestämd ordning, och för att säkerställa större stabilitet kan det hela fixeras med lite varmt lim mellan den ena och den andra.

De kan placeras i vaser som fungerar som bas, i ljushållare med mera!

Eller så skulle du kunna låta pinnarna fortfarande sticka ut från botten i en lagom längd, för att sticka ner dina skapelser i krukor och rabatter.

Advertisement

De är faktiskt söta när de är dekorerade i botten med gröna blad och kanske till och med ljus.

Lite som konstnärliga topiary-kompositioner i trädgården (vi talar faktiskt också om "Christmas topiary", för dessa skapelser), kan man använda dem utomhus, kanske till och med vid ingången till huset.

God jul!

Advertisement