Behöver du tvätta dina skor i tvättmaskinen? Följ dessa användbara tips

av Hilda Maria Morgan

18 December 2022

Behöver du tvätta dina skor i tvättmaskinen? Följ dessa användbara tips
Advertisement

Även den mest noggranna personen i världen kan inte undvika att smutsa ner sina skor, speciellt när det kommer till sportskor och ljusa ovandelar. Kort sagt, från sneakers till alla deras nära släktingar, vet vi att ögonblicket till slut kommer när vi behöver tvätta dem, men samma försiktighetsåtgärder gäller inte för alla typer av skor.

En av de mest bekväma och effektiva metoderna är utan tvekan att lämna dem till tvättmaskinen, men även i så fall är det bra att komma ihåg en rad användbara tips för att undvika att skada sina skor. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Det första du ska göra är att försäkra dig om att dina skor kan tvättas i tvättmaskinen. Det beror förstås på vilket material de är gjorda av. Läder tillåter inte detta: från läder till mocka, därför är det alltid tillrådligt att använda specifika rengöringsprodukter och tillbehör. Inga problem för de olika typerna av tygskor, även om vissa (av linne eller spets) förtjänar att tvättas med mildare program. När det gäller ekoläder, var försiktig: du kan först använda ett milt avfettningsmedel (utan blekmedel), låt det verka i några minuter och gnugga sedan med en mjuk trasa och lägg sedan skorna i tvättmaskinen och kör en cykel för känsliga plagg.

  • Förbered skorna för tvätten: ta bort huvuddelen av smutsen. Precis som indikerat för konstlädret precis ovanför, är det bra att ta hand om den mest påtagliga smutsen innan du lägger skorna i tvättmaskinen. Använd alltså borstar (eller gamla tandborstar) för att ta bort all smuts och allt damm från både över- och undersulan. Om du vill kan du även använda ett magiskt suddgummi (av melamin) för att "radera" märkena på den vita gummidelen.

Advertisement
aliexpress.com

aliexpress.com

  • Vid tidpunkten för tvätt, oavsett om du tvättar ett par eller fler, är det lämpligt att varje par skor placeras i tvättpåsar, de som används för ömtåliga plagg. Alternativt kan du också använda gamla örngott, eventuellt vita för att undvika oönskade färgöverföringar.

  • Vilka tvättmedel ska man använda? De i gel-form är att föredra (även i dosportioner) snarare än pulver.

  • Den rekommenderade temperaturen är 30°.

  • Vill du skydda dina skor ännu mer och undvika störande ljud, lägg till några gamla handdukar i korgen, gärna vita. När man tvättar endast ett par, å andra sidan, kan ljudet undvikas genom att se till att båda skosnörena förblir fast i tvättmaskinsdörren och lämnar skorna dinglandes där inne. De kommer fortfarande att nås av tvättmedlet och vattnet, men utan att rulla runt.

Är du redo att få dina skor att se ut som nya igen?

Advertisement