Är du osäker på hur du får bort gamla och svåra fläckar från din toalett? Prova med en pimpsten

av Hilda Maria Morgan

16 December 2022

Är du osäker på hur du får bort gamla och svåra fläckar från din toalett? Prova med en pimpsten
Advertisement

Det har med all säkerhet hänt oss alla att vi haft en toalett som efter flera år blivit förstörd av något grått märke eller av gulaktiga fläckar av kalkrester. Ibland händer det även när du är noga med att använda de rätta produkterna för att förhindra dessa händelser. Vattnets hårdhet, liksom den kontinuerliga användningen av vissa rengöringsmedel eller toalett-deodoriseringsmedel, leder faktiskt oundvikligen till att man måste göra enstaka mycket grundliga rengöringar, sådana som raderar teckenåldrandet.

När man ska ägna sig åt denna typ av städning måste man ta till de "starka sätten", som dock inte nödvändigtvis innebär användning av aggressiva kemiska medel. Faktum är att du kan lita på naturligt nötande föremål som är tillräckligt milda för att inte skada porslinet. Ett av dem är pimpsten.

via @nowitsclean/

Advertisement
@nowitsclean/TikTok

@nowitsclean/TikTok

Det här är ett gammalt knep, men det är inte alla som känner till det, som verkligen kan komma i i undsättning när andra lösningar inte fungerar. Även TikTokern @nowitsclean visar hur det fungerar, hon visar hur den lyckas radera alla märken från toaletten utan att skada den.

Kvinnan använder en pimpstensstav, en mycket porös och lätt sten av vulkaniskt ursprung, som numera finns i många format, med tanke på att den används - samt för att jämna ut förhårdnader på fötterna, som man gjorde förr - för olika andra områden inklusive just dessa med hushållssysslor. Ibland finns den också utrustad med ett bekvämt handtag.

Hemligheten med att använda lavasten utan att skada porslinet är enkel: du måste blöta den innan du börjar gnida på de drabbade punkterna. På så sätt blir den lite sprödare och repar inte den glaserade ytan på porslinet på ett skadligt sätt.

Som du kan se i videon, blöt alltså först stenen, gnugga den sedan på fläckarna som ett sudd, och sedan kan du gå vidare till att tvätta med ditt favoritrengöringsmedel (även naturliga hemgjorda) genom att gnugga lite med toalettborsten eller en lämplig borste. När du sedan har spolat toaletten kommer den att vara så god som ny.

Var dock försiktig: även om den är mild bör pimpstenen inte användas särskilt ofta, eftersom den fortfarande är en slipande sten. Det bästa är att bara ta till det då och då.

Advertisement