Mögel i huset: ta reda på hur du tar bort det effektivt med väteperoxid

av Hilda Maria Morgan

15 December 2022

Mögel i huset: ta reda på hur du tar bort det effektivt med väteperoxid
Advertisement

I våra hem är ett av de största problemen som vi möter förvisso fukten som kan orsaka strukturella skador på byggnaden men också förstöra möbler och föremål och hälsan på de som bor där. Faktum är att luftfuktighet ofta går hand i hand med spridningen av mögel, som inte bara är ansvariga för fula gula, bruna eller svarta fläckar på väggar, möbler och tyger, utan också är skadliga för föremål, djur och människor.

Men om det är möjligt att förhindra att det bildas med nödvändiga försiktighetsåtgärder, skulle mögel också kunna avlägsnas effektivt utan att påbörja kostsamma underhållsarbeten och framför allt förhindra att det sprider sig igen på kort tid? Svaret är ja och det är möjligt tack vare en mångsidig huskur: väteperoxid i 10 volymer. Låt oss ta reda på hur tillsammans.

Advertisement

1. Tyger

1. Tyger

Creativo

Det händer oftare än man tror att det bildas mögeltyger, speciellt om man tvättar dem i en tvättmaskin som inte hålls ren eller om man håller dem stängda länge i garderober och lådor som aldrig öppnas och vädras. Vad kan man göra i dessa fall? Innan du sätter igång med den vanliga tvätten i tvättmaskinen är det lämpligt att ta bort mögelfläckarna genom att täcka dem med väteperoxid om det är vita plagg och med vit vinäger om det är färgade plagg och gnugga dem med en mikrofiberduk.

Istället, för att rengöra tvättmaskinen från mögel, utför en tom tvätt på en hög temperatur med en kopp väteperoxid direkt i trumman.

Advertisement

2. Möbler

2. Möbler

Creativo

När möbler har mögelproblem är det viktigt att agera förebyggande, för att undvika inte bara bildning av mögel, utan även dess överföring till tyger eller föremål som finns däri. För detta ändamål är det nödvändigt att lufta möblerna regelbundet i minst tjugo minuter och tvätta dem en gång i månaden med väteperoxid och bikarbonat. Om luftfuktigheten är hög och du vill minimera risken kan du lämna en skål med natriumbikarbonat inuti skåpet: den absorberar överskottsfukt och gör att du undviker obehagliga olägenheter.

3. Väggar och hörn

3. Väggar och hörn

Creativo

Mögel på väggar är det mest uppenbara problemet som orsakas av fukt. Om fläckarna inte är omfattande kan du lösa dem med huskurer. För fläckar på väggen kan du använda en mikrofiberduk fuktad med några droppar väteperoxid. Gnid in den på fläcken och låt den torka och skölj sedan noggrant.

I hörnen, där fläckarna blir tydligare, kan du blanda bikarbonat och väteperoxid för att bilda en sorts gel. Applicera med en mjuk tandborste och skrubba och skölj sedan.

4. I badrummet

4. I badrummet

Creativo

Badrummet är det rum i huset där fuktfläckar och mögel utvecklas lättast, på grund av vattenånga och vattenstagnation. För att eliminera mögel från detta rum kan du göra en blandning med väteperoxid, citronsyra, bikarbonat och vatten för att spraya direkt på fläckarna. Låt verka i minst 15 minuter innan du borstar med en grov svamp och tar bort resterna.

Ta fram svamp, tandborste och mikrofiberdukar och börja skrubba!

Advertisement