Ta reda på hur många sätt du kan använda mormors gula tvål på för hushållssysslorna

av Hilda Maria Morgan

25 December 2022

Ta reda på hur många sätt du kan använda mormors gula tvål på för hushållssysslorna
Advertisement

Det finns produkter som aldrig går ur modet, inte ens i hushållssysslornas värld: en som också användes av våra mormödrar och som ibland visar sig vara en mycket användbar allierad i våra hem är den så kallade gula tvålen, eller mjuk kalium-tvål. I sin ursprungliga formulering är den gjord av kaliumsalt av fettsyror, vegetabilisk olja (till exempel kokosolja), glycerin och vatten. Många kända kommersiella formuleringar lägger sedan till någon speciell arom för att göra den mer tilltalande för luktsinnet.

Det är en ekologisk och biologiskt nedbrytbar tvål som är användbar både till växter och till tvätten och annan städning i hemmet. Vi nämner några av dem nedan.

Advertisement
Tutorial via @estela_tips/TikTok

Tutorial via @estela_tips/TikTok

  • Mot parasiter på växter: för att bekämpa förekomsten av parasiter på växter, om det fortfarande inte verkar alltför allvarligt, kan du använda gul tvål. Ta cirka 20 gram från en bit och lös den i en liter varmt vatten. Du får alltså en flytande produkt som ska sprayas direkt på plantorna, där parasiterna syns. Behandlingen upprepas en gång var tredje dag, helst på morgonen eller kvällen, och aldrig längre än 7 eller 10 dagar.
  • I tvätten: du kan förbereda ett hemgjort tvättmedel genom att lösa upp 250 gram tvål i 250 ml vatten (självklart kan du om du gillar den färdiga produkten öka doserna proportionellt för att förbereda mer varje gång), till vilken du kan lägga till 20 droppar av en valfri eterisk olja (kanske av citrusfrukter eller lavendelblommor). När det är helt kallt, häll upp i en lämplig behållare, som ska stängas tätt med lock och användas precis som vilket tvättmedel som helst, även för handtvätt.

Eftersom det är en tvål med en klibbig konsistens är det alltid lämpligt att dela den i mindre bitar, eller till och med små portioner (beroende på hur du vill använda den), och den enklaste metoden att skära är inte med en kniv, utan med en stark bomullstråd, eller till och med en nylontråd. Proceduren förklaras också i den här videon av Estela_tips på TikTok.

När du har lyckats skapa kuber eller bollar för engångsdosering kan du också använda dem genom att gnugga en på en uppblött svamp som du sedan använder för att tvätta badrums- eller köksytorna, eller så kan du också fästa en liten del på insidan av toaletten, där den hjälper till att hålla den ren och väldoftande varje gång du spolar toaletten.

Hur föredrar du att använda gul tvål?

Advertisement