Julgranar för att pynta dekorera utsidan av huset: 11 förslag på fantastiska gör-det-själv-projekt

av Hilda Maria Morgan

16 December 2022

Julgranar för att pynta dekorera utsidan av huset: 11 förslag på fantastiska gör-det-själv-projekt
Advertisement

Om det finns en symbol som omedelbart får oss att tänka på julen så är det förvisso granen dekorerad med julgranspynt och framför allt gnistrande ljus. I våra hem har de de mest skilda former och är pyntade med traditionella eller mer excentriska dekorationer efter årets mode och inspiration. Men även utomhus kan du gå loss med kreativiteten: det är faktiskt inte sagt att du nödvändigtvis måste ha en liten gran i en kruka eller i en rabatt, inte heller att det enda sättet att pynta trädgården är genom att sätta ljusslingor på de närvarande buskarna.

Faktum är att med olika gör-det-själv-projekt kan du göra roliga granar, av den storlek som du önskar, och som alla kan anpassas som du vill, med hjälp av föremål av olika slag, som de du ser nedan.

Advertisement

Om du har lastpallar eller annat återvunnet trä som du kan göra brädor av i stort sett lika stora, är det en barnlek att skapa en stiliserad julgran som denna, med en piedestal och ljus som dekorerar den.

Advertisement

När du har hittat din favoritmodell för dessa trägranar kan du även skapa andra i olika storlekar, kanske målade med omväxlande färger, och skapa en mycket effektfull gruppdekoration.

Inget hindrar sedan en från att ge en mer excentrisk känsla till den traditionella formen: istället för en rak gran, som om det vore en triangel, skulle man kunna ha en som böjer sig lite åt sidan.

Du kan färglägga det som du vill, och det kommer att få dig att tänka på Grinchens böjda och bisarra värld.

Ännu enklare är det att ta en lastpall, utan att plocka isär den utan att bara slipa den lite och måla den: det blir bakgrundspanelen på vilken man "ritar" ett träd med ljusslingor, till vilket julgranskulorna sedan kommer att läggas till precis som på riktiga julgranar.

Advertisement

Och vad sägs om former skapade bara av enbart ljusslingor? De kommer bara att synas på natten, men de kommer att bli riktigt spektakulära.

Det behöver inte nödvändigtvis vara tredimensionella koner: du kan också skapa en triangulär ram av träpinnar och fylla dem med lampor.

Advertisement

En annan idé för att kombinera lastpallar och träbitar (skivor gjorda av grenar och stammar): en sorts mosaik mot lastpallens bakgrund!

Och om du istället ville skapa en gran med utgångspunkt från några föremål, kan en idé vara att använda plastskålar, som har formen av en halva av en sfär genom att ta två av varje storlek, limma ihop dem för att skapa många genomskinliga sfärer och stapla dem på varandra!

Advertisement

För en mer naturlig idé är även de gröna barren placerade som om de vore grenarna på en miniatyrgran väldigt fina.

Och lägger du till en tomteluva på toppen blir det lite av en gran kombinerad med en tomtenisse!

God jul!

Advertisement