Jultält: när granen blir ett gömställe att ta sin tillflykt till

av Titti Carlberg

16 December 2023

Jultält: när granen blir ett gömställe att ta sin tillflykt till
Advertisement

För barn är det alltid ett minnesvärt äventyr att leka i ett tält eller åka på en riktig campingtur, men vad händer om detta sker under julgranen? Detta är en väldigt originell idé som har börjat cirkulera på sociala medier, och som har all potential att bli en tradition hos många familjer.

Tänk på de typiska tälten, de som amerikanska ursprungsbefolkningen hade som bostäder, och tänk dig sedan att se den täckt, inte med tyger och skinn, utan med gröna kvistar, ljus och juldekorationer! Den perfekta magiska fristaden som kommer att älskas av barn, men även av vuxna och säkert också av hundar och katter! Läs vidare för att se närmare på den.

Advertisement

Julgranstält i trä

Julgranstält i trä

craftbits.com

Det finns två sätt att skapa den bärande strukturen för att sedan dekorera den, och ett av dessa är med trä.

Det behövs speciellt 4 träbalkar, gärna med kvadratisk form och alla i samma storlek. Ju högre dessa stolpar, desto högre och/eller bredare kommer tältet att bli, för att även tillåta åtkomst för de vuxna.

Konstruktionen har sin utgångspunkt från dessa alternativa julgranar med ett modernt utseende: de som är gjorda med 4 stolpar arrangerade som en pyramid, och sedan dekorerade med bara ljusslingor, eller med falska gröna bladverk, lindade runt om. Ja, vi gör detsamma, men med tanke på att vi i slutändan måste kunna ta oss in under trädet.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Det är därför, när du täcker hela pyramidskelettet med trä, måste du lämna en bekväm öppning på ena sidan. Och, om du vill, som du kan se på bilden ovan, bestämma dig för att inte täcka fronten ända från basen, utan stanna några centimeter från golvet. Då kan man se stolparna som bär upp strukturen, men "trädtältet" blir också luftigare och rymligare. Det är särskilt bekvämt om du inte vill skapa en kvävande och alltför varm miljö med de tända lamporna.

Sedan, för att skapa denna tillflykt, till en riktigt bekväm en, kan du lägga kuddar och filtar.

Tält-trädet gjort med ett... Tält!

Tält-trädet gjort med ett... Tält!

@bellssleighchristmas/Instagram

Ett annat sätt för att dekorera dessa strukturer är att skapa ett riktigt tält av tyg, en kon eller en pyramad av grejer, kanske av gamla filtar eller lakan, och täckta med blad, ljus och dekorationer.

Du kan också täcka den bärande strukturen som alltid är gjord av trä med tyget och se till att stoppa in den under stolparna så att det håller sig spänd och skapar ett tillräckligt stort utrymme att ta sin tillflykt till.

@hollyehayhurst/Instagram

@hollyehayhurst/Instagram

Annars kan du också bestämma dig för att få gardinen att hänga uppifrån, lite som en baldakin, så att den når nästan ända ner till basen och sedan sträcka ut allt tyg för att skapa en önskad form.

I vilket fall som helst kan du själv bestämma ytan på basen och höjden på denna typ av koja så att den bara använder det nödvändiga utrymmet i ditt vardagsrum.

Jullovet blir ännu mer magiskt och oförglömligt med ett fynd som detta. Skulle du vilja bygga en i ditt hem?

Advertisement