Feta väggar bakom spisen: ett enkelt sätt att rengöra dem ordentligt

av Hilda Maria Morgan

17 December 2022

Feta väggar bakom spisen: ett enkelt sätt att rengöra dem ordentligt
Advertisement

Att spendera tid vid spisen innebär alltid att man måste städa efter matlagning. Faktum är att vi direkt blir varse att arbetsytor, redskap och spisar blir smutsiga på tusen olika sätt under tillagningen av olika livsmedel. Vi har dock inte alltid tid eller lust att inspektera väggen bakom ugn och spis. Lite som det som händer med alla stora elektriska apparater är det verkligen svårt att tänka sig att flytta dem, flytta dem tillräckligt långt bort från väggen för att nå att rengöra allt bakom dem, men vid de sällsynta tillfällen som du bestämmer dig för att göra så kommer du att behöva ta itu med en stor mängd smuts. Och inte heller den del av den exponerade väggen omedelbart ovanför spishällen bör glömmas.

Vanligtvis är smutsen vi hittar fet, och det finns droppmärken som materialiserar sig med tiden, sådana som verkar omöjliga att ta bort med en enkel avtorkning med en våt, tvålaktig svamp. Det kommer därför att vara nödvändigt att insistera med vissa avfettningsprodukter, vilket också anges i en TikTok-video.

via @nowitsclean/TikTok

@nowitsclean/TikTok

@nowitsclean/TikTok

Smutsen som vi ser i videon av @nowitsclean är något som vi säkert har stött på i våra hem alla de ödesdigra gånger vi har mött den här typen av städning. Låt oss se hur den amerikanska kreatören hanterar städningen.

Kvinnan är utrustad med:

  • en eltandborste, en sådan för att rengöra fogar och svåra hörn på golven. Den kan bytas ut mot en manuell borste eller en gammal tandborste, som dock har ganska hårda borst.
  • en svamp med en milt slipande sida
  • diskmedel
  • en slipande rengöringspasta (märket som används är The Pink Stuff, men du kan också skapa en motsvarighet genom att blanda majsstärkelse och vatten, med ett tillägg av bikarbonat, tills du har en kräm med liknande konsistens)
  • ett avfettande flytande rengöringsmedel (som också kan väljas beroende på vilken typ av material som väggen är täckt med)
  • en mikrofiberduk

Hur man går tillväga:

  1. Om möjligt, flytta möblerna för att komma åt väggen utan bråte i vägen.
  2. Sopa bort alla smulor och smuts som samlats på marken, eventuellt även spindelväv och liknande.
  3. Använd en skål med varmt vatten för att använda svampen med diskmedel och ta bort huvuddelen av smutsen. Annars kan du även späda lite diskmedel i en flaska varmt vatten. Om du vill börja från botten som i videon, använd borsten för att arbeta på bottenplattan.
  4. Nu har du tydligt förstått de punkter som påverkas av de svåra beläggningarna: använd slippastan på dem, bred ut den med hjälp av en ren trasa och gnugga väl.
  5. Skölj och ta bort diskmedel och smuts med en fuktig trasa
  6. Gör ett sista pass med avfettningsprodukten (kanske till och med desinficerande), skölj och torka med en ny trasa

Nu behöver du bara sätta tillbaka vitvarorna eller möblerna som du flyttat på sin plats, och du kan vara säker på att du har städat ett av de mest eftersatta områdena väl, som du kan ta hand om igen efter lång tid.

Advertisement