Illaluktande tröjor även efter tvätt? Undvik detta problem med enkla knep

av Hilda Maria Morgan

05 December 2022

Illaluktande tröjor även efter tvätt? Undvik detta problem med enkla knep
Advertisement

Det är aldrig trevligt att öppna dörren på tvättmaskinen och upptäcka att kläderna som precis tvättats inuti är rena, jovisst, men inte så parfymerade som vi skulle vilja. Och detta problem verkar förekomma oftare när det gäller tunga kläder, som de med tjocka tyger som i fallet med fleecekläder eller speciellt vintertröjor. Det kan finnas många orsaker, till att börja en icke-optimal användning av själva tvättmaskinen.

Det finns därför en rad försiktighetsåtgärder och knep som undviker att hitta en tvätt som bara är halvlyckad, och som tvärtom låter oss eliminera de ihållande lukterna från tröjor, som svett, rök eller till och med den unkna lukten som kläder förvärvas när de förvaras i fuktiga och slutna miljöer för länge. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om du precis tvättat en tvätt men tjocktröjan inte luktar som du hade velat, prova detta botemedel, för vilket du behöver:

  • en balja
  • Hårschampo, alternativt Marseille-tvål
  • (valfritt) eterisk olja efter behag
  1. Fyll baljan med kallt vatten
  2. Lägg i tröjan och se till att den blötläggs väl i vattnet
  3. Tillsätt två teskedar schampo, alternativt ta Marseille-tvålen och gnugga den försiktigt på tröjan, särskilt på de mest illaluktande områdena (armhålor, nacke, etc.).
  4. Du kan lägga till 5–10 droppar av en valfri eterisk olja genom att hälla den i vattnet.
  5. Låt dra i en halvtimme
  6. Skölj försiktigt plagget, utan att gnugga, bara krama tyget mellan händerna
  7. Bred ut platt på ett torkställ, eller på en hylla som du innan har täckt med rena handdukar så att de absorberar överflödig fukt.

Det finns också de som, istället för schampo eller tvål,  använder lite vinäger (ett halvt glas) utspätt i mycket kallt vatten, även om det inte är ett botemedel att tillgripa för ofta, särskilt inte när det gäller kvalitetsull eller en blandning av ömtåligt garn.

Generellt sett gäller en rad ständigt användbara tips för att se till att ylletvätten blir som bäst:

  • Se till att ta ut kläderna från tvättmaskinen så snart tvätten är klar, eller vänta så lite som möjligt och i alla fall hålla dörren öppen
  • Använd inte för mycket sköljmedel när du tvättar
  • Använd alltid milda program
  • Tvätta endast ylleplagg som ska tvättas under samma förhållanden (se alltid etiketterna)
  • Låt lufttorka och lägg plant enligt ovan.

Och vill du öka doften på dina kläder ännu mer kan du använda hemgjorda deodoranter till kläder, så länge de inte innehåller alkohol i ingredienserna.

Advertisement