Upphängd tvätt i huset: få den att torka snabbare med denna huskur

av Hilda Maria Morgan

04 December 2022

Upphängd tvätt i huset: få den att torka snabbare med denna huskur
Advertisement

Vintern är synonymt med bland annat torkställningar utspridda runt i huset och element ständigt fulla av kläder som man hoppas ska torka snabbare än vad de faktiskt gör. Och kläderna som hänger i huset för oundvikligen med sig många svårigheter gällande luftfuktigheten, vilket kan orsaka problem både för huset och för vår hälsa. Alltså studerar vi femtioelva olika strategier för att se till att tvätten torkar snabbare, försöker utnyttja de sällsynta soliga dagarna eller förlita oss på värmen från elementen. Den som kan köper en torktumlare, någon föredrar att tvätta på tvätteri.

Och de som föredrar det gamla, vanliga torkstället istället? Det finns lösningar för dem också och nedan visar vi dig några knep som säkerligen kommer att göra ditt liv enklare!

Advertisement

1. Centrifugen

1. Centrifugen

Creativo

Den första åtgärden som underlättar torkning kan vidtas redan under tvätten: om det är sant att vi ofta försöker undvika centrifugeringscykeln för att inte behöva lägga tid och ansträngning på att stryka, blir detta steg på vintern viktigt för att underlätta torkningen, eftersom det tar bort allt överflödigt vatten, vilket minskar risken för dålig lukt på plaggen.

Advertisement

2. Den rätta platsen

2. Den rätta platsen

Creativo

Efter tvätten är det första att vara uppmärksam på att välja rätt plats: det är viktigt att rummet där torkställningen ska placeras inte är särskilt fuktigt och att det kan ventileras. Om inget av rummen i ditt hem är tillräckligt torrt kan du välja badrummet, där värmen från elementet och duschen kan hjälpa till att torka din tvätt.

3. Avfuktare

3. Avfuktare

Creativo

Ett annat effektivt sätt att påskynda torkningen av din tvätt är att avfukta luften i rummet där torkställningen är placerad. För detta ändamål kan du enkelt göra en gör-det-själv-avfuktare med grovt salt: 150 g salt räcker för att avfukta ett 5x5 meter stort rum och om du kan låta det torka kan det också återanvändas flera gånger. Du kan enkelt skapa den genom att skära en av plastflaska och föra in den övre delen fylld med salt upp och ner inuti den nedre delen; alternativt kan du använda en skål där du har lagt ett durkslag med saltet i. Lampor av rosa salt är också användbara för samma ändamål, som förutom att vara fördelaktiga för luftkvaliteten också är dekorativa.

4. Värme

4. Värme

Creativo

Ett annat mycket giltigt sätt att påskynda torkningen är att placera torkställningen framför en värmekälla, såsom ett element, en öppen spis, kamin eller varm ugn. På så sätt torkar inte bara din tvätt snabbare utan du kan också förhindra att irriterande dålig lukt blir kvar. Var bara noggrann i det här fallet med att hålla rätt avstånd för att undvika obehagliga olyckor.

5. Avstånd

5. Avstånd

Creativo

Slutligen är det sista tricket kanske det mest uppenbara men ändå inte så trivialt som det kan verka. Faktum är att vi ofta tvingas optimera utrymmet på torkställningen så att all tvätt lätt kan spridas ut, men att lägga kläderna ovanpå varandra kommer oundvikligen att leda till förlängda torktider. Placera dina kläder på torkställningen väl utspridda och åtskilda: torktiden kommer att minska radikalt.

Men om kläderna trots dessa åtgärder fortfarande tar lång tid att torka? Du kan fortfarande undvika dålig lukt genom att enkelt spraya dem med en blandning av vatten, bikarbonat och valfri eterisk olja, en god doft garanteras! Trevlig tvätt allihop!

Advertisement