Gör dina dunjackor väldoftande igen för att ha dem redo att använda i kylan

av Hilda Maria Morgan

01 December 2022

Gör dina dunjackor väldoftande igen för att ha dem redo att använda i kylan
Advertisement

När temperaturen sjunker måste vi börja ta fram alla tyngre och varma kläder ur garderoberna, inklusive vadderade kappor och dunjackor, som ofta har hållits instängda i månader inne i någon garderob eller låda. Den typen av förvaring gör att plaggen ibland antar en kvav lukt, speciellt om de har förvarats i fack eller behållare som verkligen aldrig öppnats eller vädrats under hela sommaren. När du tar fram dem för att sätta på dig dem kan det alltså hända att dunjackorna har denna oangenäma lukt, även om de faktiskt är rena.

Hur tvättar och fräschar man upp dem? Du kan göra det med enkla medel, och sedan finns det flera försiktighetsåtgärder att komma ihåg för att behandla dessa plagg på bästa möjliga sätt. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att deodorisera dunjackor, fyll en balja med kallt vatten, häll i två matskedar vit vinäger och, om du vill, några droppar av en eterisk olja du tycker om doften på. Sänk ned jackan och låt den ligga i blöt där i en halvtimme, töm sedan ut vattnet, skölj försiktigt och var aktsam med att krama dunjackan för att få bort överflödigt vatten, undvik att vrida den.

En mild metod för att tvätta bort eventuella fläckar är att använda Marseille-tvål: fukta tvålen och gnugga den, mycket försiktigt, på de delar som ska tvättas och dutta sedan omedelbart med en mjuk och fuktig trasa (som inte lämnar ludd), utan att behöva skölja hela plagget.

Om du har ett specifikt fläckborttagningsmedel för syntetiska plagg kan du använda det på eventuella fläckar eller ränder, enligt tillverkarens instruktioner: på så sätt kommer du faktiskt att tvätta jackan som sedan måste lufttorkas, helst platt utspridd på torkställningen, på en väl ventilerad plats.

Generellt sett är det faktiskt tillrådligt att tvätta dunjackor endast när du verkligen måste, med tanke på att tvättningen av dem ofta förstör fördelningen av vadderingen och i förlängningen även kompromissar plaggets vattentäthet. Om du verkligen måste använda tvättmaskinen måste den vara modern (inte sådana som man lägger i tvätten i ovanifrån och med hållaren i mitten), och man måste alltid använda program för ömtåliga plagg och produkter för ömtåliga plagg som ull och kashmir.

Redo att ta på dig en varm och väldoftande dunjacka?

Advertisement