Ta reda på hur man dekorerar en baby-body genom att rita en "1" med tygfärger

av Hilda Maria Morgan

15 December 2022

Ta reda på hur man dekorerar en baby-body genom att rita en "1" med tygfärger
Advertisement

Tie dye är det engelska uttrycket som indikerar batik, det vill säga tekniken där ett plagg knyts och sedan färgas, vanligtvis en T-shirt, som sedan färgas med tygfärg på alla punkter utom de som hållits täta av knuten. Resultatet är ett abstrakt mönster som aldrig blir likadant, uppbyggt av nyanser och kontraster mellan de delar som är mättade med färg och de som nästan saknar färg.

Det har varit på modet i decennier, och då och då kommer det tillbaka på modet, och nu finns det färgämnen att fixera inte bara i tvättmaskinen utan även i mikrovågsugnen. Men om du bara ville använda tyg och färg för att rita siffran ett? Till exempel för att dekorera en baby body för att fira den första månaden av bebisens liv? Läs vidare för att ta reda på hur det går till.

via @MelissaMetrano/TikTok

Advertisement
@MelissaMetrano/TikTok

@MelissaMetrano/TikTok

Hon som visar den riktigt enkla metoden är TikTokern Melissa Metrano, som ville dela en video av processen med vilken hon gjorde en body till sitt ännu ofödda barn.

Det som behövs är:

  • En babybody (lämplig för en månad gamla bebisar), gärna vit
  • En markör som fungerar bra för tyget
  • Två eller flera tygfärger, färger du vill använda tillsammans på samma plagg. Välj tex en mörk färg för numret och några ljusare för bakgrunden.
  • Ett gummiband

Hur man går tillväga:

  1. Lägg ut bodyn väl på en hylla, undvik att den bildar väck.
  2. Rita noggrant siffran "1" på framsidan av bodyn, lugnt, så att det blir korrekt. Det kan vara jättetunt, det viktiga är att det är en tydlig linje.
  3. Nyp ihop tyget så att du bara tar upp de punkter där du ser siffran "1" mellan fingrarna, lyft dem från resten av bodyn och kläm ihop dem.
  4. Bind ihop dem alla med ett gummiband, samla dem i mitten så tätt som möjligt. Avsikten är att bara se de delar av tyget som ritats med markören.
  5. Vid det här tillfället kan du använda ett andra gummiband för att dela nätet på bodyn (kanske armar och gren).
  6. Häll den mörka nyansen där "1:an" var.
  7. Häll de andra färgerna, efter önskemål, på resten av tröjan.
  8. Fortsätt sedan genom att följa indikationerna för den typ av färgämne som valts, vad gäller tid och sedan fixering av färgen.

När du är klar tar du bara bort gummisnoddarna och knutarna, så kommer du automatiskt se siffran "1" i mitten av bodyn, som du kan se i den här och den här videon av skaparen på TikTok.

Skulle du vilja prova på detta DIY-projekt?

Advertisement