Ta bort den vita beläggningen från glasen: få dem att glänsa med enkla naturbotemedel

av Hilda Maria Morgan

30 November 2022

Ta bort den vita beläggningen från glasen: få dem att glänsa med enkla naturbotemedel
Advertisement

Vi skulle alla vilja ha glas som alltid glänser och skiner att ta fram till våra gäster när de kommer på besök eller att ställa i vitrinskåpet. De glas vi använder till vardags uppfyller dock inte alltid våra förväntningar.

Kalken som finns i vattnet som vi diskar dem med, speciellt om vi lägger dem i diskmaskinen, gör att det bildas en irriterande vit patina på dem. Förutom att det är väldigt fult får denna beläggning direkt glasen att se gamla, slitna och smutsiga ut, även när de precis har tvättats.

Det finns dock bra lösningar på denna typ av problem som utnyttjar anti-kalkkraften hos vissa naturprodukter. Läs vidare för att ta reda på vilka de är.

bamblerina/Reddit

bamblerina/Reddit

Det kan verka överflödigt att säga att det finns vissa försiktighetsåtgärder som kan förebygga problemet eller göra det mindre frekvent. Men eftersom alla inte omsätter dem i praktiken vill vi upprepa det. I denna mening är det användbart:

  • Placera glasen tillräckligt långt ifrån varandra i diskmaskinen för bästa vattenflöde.
  • Torka av glasen med en trasa indränkt i vinäger eller citronsaft innan du lägger dem i diskmaskinen.
  • Torka glasen efter att du tvättat dem för att förhindra att vattnet med kalk torkar på dem, orsakar fläckar och accentuerar den berömda patinan.

Om dessa försiktighetsåtgärder inte ger önskat resultat eller inte behövs, kan du vidta åtgärder genom att använda dig av de medel vi nämnt ovan.

  • Vinäger, citron eller bikarbonat: alla dessa tre produkter har anti-kalkegenskaper som garanterar en speciell glans till glasen. Prova att sänka ner dem försiktigt i en stor behållare full med varmt vatten till vilket du innan antingen har lagt till saften av två citroner, ett glas vinäger eller två matskedar bikarbonat. Lämna glasen där i ett par timmar. Skölj dem och ställ dem upp och ner på en ren kökshandduk. Här kommer de att droppa utan att vattnet torkar och orsakar fläckar.

  • Marseille-tvål, vinäger och citron: om du tycker att kalkstenen är för envis och att patinan inte försvinner helt, prova ett lika naturligt men lite starkare botemedel. Du kan omsätta det i praktiken genom att kombinera rengöringskraften och egenskaperna hos flera element. Vi pratar om vit vinäger, citron och Marseille-tvål. Skapa en blandning med vatten, tvålflingor, ett glas vinäger och ett glas citronsaft. Lägg i glasen och låt dem ligga där i ca 12 timmar. Efter denna tid, skölj noggrant. Låt det rinna av och torka dem med en ren trasa.

Kände du redan till något av dessa botemedel?

Advertisement