Lossnar färgen från dina väggar direkt efter att du har målat klart? Ta reda på vad du kan göra för att undvika det

av Hilda Maria Morgan

30 November 2022

Lossnar färgen från dina väggar direkt efter att du har målat klart? Ta reda på vad du kan göra för att undvika det
Advertisement

Att måla väggarna är ett av de vanligaste gör-det-själv-jobben, och det mest effektiva för att radikalt förändra utseendet på sitt hem. Ett lager färg på väggarna, även bara på delar av dem, gör verkligen underverk för att ge en mer raffinerad, modernare och mer välkomnande känsla till vilken miljö som helst utan att nödvändigtvis behöva ge sig in på dyra renoveringar eller dyra byten av möbler och möbelklädsel. Därför organiserar vi oss ofta för att ta hand om målningen av ett rum i huset under någon helg.

Att förbereda sig är dock inte bara begränsat till att välja färg och köpa de nödvändiga penslarna och rullarna. Faktum är att du måste veta hur du tar dig an jobbet på bästa sätt för att undvika brister eller, som händer i en mycket exemplarisk TikTok-video, se färgen lossna från väggen utan minsta ansträngning.

via @everything_tidy/TikTok

@everything_tidy/TikTok

@everything_tidy/TikTok

Kontot @everything_tidy visar det katastrofala resultatet av många timmars arbete: i videon ser vi hur kvinnan lyckas nypa tag ett lager färg, till synes helt homogen och väl spridd, och dra bort den från väggen som om det vore en gummiliknande film av färg. Det verkar vara gjort med flit, men det är bara resultatet av dåligt förberett arbete.

Hur noggrant färgen än kan appliceras, är det faktiskt alltid nödvändigt att göra det efter en noggrann ytbehandlingsfas. Beroende på vilken typ av material som täcker väggen, såväl som eventuellt restaureringsarbete som ska utföras på den, finns det faktiskt en rad steg och produkter att använda och först efter att ha avslutat dessa går man vidare till att måla väggen.

  1. Först och främst måste du rengöra och tvätta ytan: dammsugare och dammtrasor för att ta bort smuts, och vid behov även tvätta med trasor och moppar, vänta sedan tills allt är helt torrt innan du fortsätter. Om du märker sprickor som ska återställas med kitt, behöver du efter applicering jämna till ytan och damma allt igen. Ju slätare och renare väggen är, desto bättre fäster de olika produkterna.
  2. Vi går sedan vidare till att applicera ett lager (eller mer) med primer, alltså en basprodukt. De är olika beroende på vilken typ av vägg och vilken typ av färg du väljer att dekorera med.
  3. Först efter att primern är applicerad och helt torr kan du börja måla med den valda färgen.
  4. Slutligen används en slutprodukt, även om detta inte alltid är nödvändigt.

Kort sagt, adekvat förberedelse av väggen kommer att göra att du undvinkger att få en överraskning som den i videon!

Advertisement