Mögel i huset: prova dessa metoder för att bekämpa det i de olika delarna av rummen

av Hilda Maria Morgan

29 November 2022

Mögel i huset: prova dessa metoder för att bekämpa det i de olika delarna av rummen
Advertisement

Uppkomsten av mögel i hemmet är absolut aldrig välkommet och många olika faktorer kan orsaka detta fenomen. Hur som helst, när du märker fläckar på väggar och möbler, ofta åtföljda av obehagliga lukter, är det dags att vidta åtgärder för att återställa en hälsosam miljö att leva i. Det första du ska göra när du märker mögel i ditt hem är att försöka förstå vad som kan ha orsakat det. Om det är fråga om allvarliga orsaker som infiltrationer, dålig isolering av miljön eller av inventarierna kommer det att bli nödvändigt att ingripa rejält och först efter att ha åtgärdat det kan vi hoppas att mögelfläckarna verkligen försvinner.

Annars kan det också vara mindre allvarliga orsaker, som dålig ventilation av miljön, eller en rad metoder som gör att fukt samlas i huset, som att lämna kläder att torka på torkställningar i stängda rum, att inte använda avfuktare eller fläktar och så vidare. I dessa fall, och i alla fall efter att ha tagit bort de allvarligaste orsakerna som orsakar mögel, kan vi agera för att få fläckarna att försvinna genom att eliminera kvarvarande sporer. Låt oss se hur man gör det på de olika punkterna i rummen där detta kan hända.

Socawo/Reddit

Socawo/Reddit

När det gäller fönster: förbered en en-litersflaska, fyll den till tre fjärdedelar med vatten. Tillsätt 60 ml väteperoxid och två matskedar bikarbonat. Stäng, skaka mycket väl och spraya på fläckarna. Låt det verka i några minuter och skrubba sedan med en svamp för att ta bort all smuts, skölj svampen mycket väl mellan en gnuggning och nästa. När du inte längre ser smuts, spraya ren väteperoxid och låt den sitta tills den torkar, samtidigt som du håller fönstren öppna för att lufta.

Advertisement
zjc/Reddit

zjc/Reddit

Tak och väggar i rummen: dessa är vanligtvis täckta med gips, och på det kan du agera med en blandning som liknar den som beskrevs för fönsterkarmarna. Det krävs att man tar hjälp av stegar och moppar (eller till och med vägg-moppar), men det viktiga är att alltid skölja varje redskap eller trasa du använder väl, för att undvika spridning av sporerna. Tänk på att ventilera rummet väl under städning och speciellt efter, bära alltid andningsskydd och handskar som du sedan slänger efter avslutat arbete.

Alternativt finns det de som ersätter väteperoxid med vit vinäger. Även det kan fungera mot mögel, men det är lite mindre effektivt, så det kanske är bättre att öka tiden den får sitta kvar innan du sköljer.

PM_ME_GARLIC__BREAD/Reddit

PM_ME_GARLIC__BREAD/Reddit

I badrummen: mögel uppstår lättare i dessa miljöer, eftersom de sällan är särskilt stora och vare sig ventilerade eller nås av mycket naturligt ljus (solens strålar hjälper faktiskt mycket för att undvika att mögel och svamp bildas). Så, förutom att se till att ha ventilationsfläktar på, eller fönster och dörrar öppna efter man tagit en dusch, undvik att fylla dessa rum med handdukar och andra tyger som kan vara fuktiga under lång tid.

När du sedan ser mögel dyka upp, speciellt i mörka hörn och nära duschen eller badkaret, kan du agera med metoderna som anges ovan men också med blekmedel, om du måste rengöra keramik och sanitetsgods. Det vanliga blekmedlet är kraftfullare och kan has i kontakt med ytor mindre tid (15 eller 20 minuter kan räcka, men du kan också öka tiden), medan det syresatta, så kallad milda blekmedlet, skulle behöva kanske minst en halv timme eller en timma. Tänk alltid på att skölja noggrant och låt allt torka väl.

Alla redskap som används för att rengöra måste sedan tvättas på en hög temperatur (och eventuellt med tillsats av väteperoxid eller milt blekmedel), där det är möjligt, annars är det bäst att slänga dem.

Advertisement