Få nerfläckade kökshanddukar att se ut som nya igen med enkla gör-det-själv-medel

av Hilda Maria Morgan

10 December 2022

Få nerfläckade kökshanddukar att se ut som nya igen med enkla gör-det-själv-medel
Advertisement

Kökshanddukar är verkligen oumbärliga tillbehör i köket: vi har alltid några redo för att torka händerna, torka ytor, men kanske också för att använda som grytlapp när vi ska ta ut varma plåtar från ugnen och vi inte hittar rätt redskap. Och det finns verkligen tusen andra sätt på vilka de kommer till användning i vardagen, men de är alla, vanligtvis, typer av användningsområden som till slut smutsar ner och skadar dessa tyger, hur motståndskraftiga de än är.

När de bränns eller fibrerna slits ut och får hål finns det inte mycket du kan göra, förutom att kanske återvinna kökshandduken på kreativa sätt. Men om det handlar om att ta bort synliga fläckar och märken, som kanske inte lossnar vid vanlig tvätt i tvättmaskinen, så är det värt att prova några alternativa gör-det-själv-metoder, innan man tappar hoppet om att återställa den fortfarande intakta kökshandduken.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Natriumbikarbonat, eller citronsyra: ta en liten skål, mugg eller glas och häll i två matskedar bikarbonat eller citronsyra i den, tillsätt sedan tillräckligt med vatten (lite behövs) för att skapa en pasta som inte är för torr men inte heller flytande. Med hjälp av en gammal tandborste, ta lite av preparatet och sprid ut det på fläcken, täck väl. Börja sedan gnugga borsten för att få pastan att arbeta djupt. Det bästa är om du bara fuktar fläcken innan du börjar, men utan att blöta ner det helt.

    Låt det verka i en halvtimme eller en timme och sedan kan du lägga allt i tvättmaskinen och sätta igång en vanlig tvätt, helst på en hög eller medelhög temperatur.

  • Citronsaft: du kan pressa en halv citron i ett glas och använda tandborsten för att gnugga saften på fläcken, öka dosen om det behövs. Även i detta fall, låt det verka en stund innan du går vidare till att tvätta i tvättmaskin.

  • I likhet med citronsaft kan du prova milt blekmedel, vit vinäger eller väteperoxid. Blanda inte dessa produkter tillsammans men du kan eventuellt tillsätta lite diskmedel till var och en av dem.

     

Vilken är din favoritmetod för att få fläckade kökshanddukar att se ut som nya igen?

Advertisement