Ta reda på hur du bokstavligen får biologiskt nedbrytbara polystyrenförpackningar att försvinna

av Hilda Maria Morgan

13 December 2022

Ta reda på hur du bokstavligen får biologiskt nedbrytbara polystyrenförpackningar att försvinna
Advertisement

I en värld där hemleveranser av alla möjliga produkter är normen för nästan alla av oss, är mängden förpackningar som används varje dag verkligen enorm. Det innebär att massor av kartong, papper, plast och polystyren (för att bara nämna några material) används och sedan slängs hela tiden. Att hantera bortskaffandet av plast är en känslig fråga, som - om inte mer - när det gäller syntetisk polystyren. Hur många gånger, inuti en låda, hittar vi de vita bitarna som håller innehållet i förpackningen säker? När de väl tagits bort måste de slängas i soporna och vanligtvis var det material som var mycket svåra att kassera.

Sedan en tid tillbaka har dock många företag runt om i världen tillverkat biologiskt nedbrytbara polystyrenflis, som sönderfaller på mycket kort tid, utan att skapa avfall som är besvärligt att hantera. Och du kan enkelt ta reda på om förpackningen som har kommit hem till dig tillhör denna kategori.

via @everything_tidy/TikTok

Advertisement
@everything_tidy/TikTok

@everything_tidy/TikTok

Som du kan se i TikTok-videon av kontot @everything_tidy löser sig faktiskt biologiskt nedbrytbara plastbitar i vatten. Detta beror på att de vanligtvis är gjorda av majsstärkelse, så de lyckas ha samma egenskaper som de som är gjorda av syntetiskt material, så de ser ut som ett expanderat skum som fungerar stötdämpande, men när du slänger dem lämnar de inga spår.

För att ta reda på om förpackningen som kommit hem är av den här typen, ta bara en bit polystyren och håll den under lite rinnande vatten: om den smälter kan du också få bort resten på ett ögonblick.

Frigör ena delen av diskhon, eller också en stor balja, lägg i plastbitarna, sätt på kranen och rör om med en slev eller spatel för att lösa upp all förpackning snabbare. Du kommer att se att det löser sig i vattnet och försvinner. I slutändan behöver du bara skölja diskhon eller baljan väl, och det kommer att vara som om det aldrig varit något inuti dem.

Dessutom, eftersom de är material av vegetabiliskt ursprung, kommer de ämnen som släpps ut i vattnet som rinner ner i avloppet inte ens att vara skadliga för miljön! Ett litet stort steg för att ta hand om planeten, tycker du inte?

Advertisement