Rengör ugnen utan ansträngning: prova en enkel metod att göra på natten

av Hilda Maria Morgan

28 November 2022

Rengör ugnen utan ansträngning: prova en enkel metod att göra på natten
Advertisement

Varje dag finns det tusen sysslor att rikta vår uppmärksamhet mot, inklusive hushållssysslor. Och vi har inte alltid tid eller energi att ägna oss åt var och en av dem på rätt sätt. Men om det inte går att skjuta upp uppgiften, vad kan man då göra? I dessa fall är det användbart att hitta en lösning som gör att vi kan uppnå önskat resultat samtidigt som vi sparar tid och ansträngning. Om du till exempel inte kan vänta längre med att rengöra den smutsbelagda ugnen kan du prova en metod som fungerar över natten och för vilken man inte alls behöver göra mycket.

Det som återstår att slutföra nästa morgon är faktiskt bara ett avslutande ingripande. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
montrealaise-girl16/Reddit

montrealaise-girl16/Reddit

Vad behövs:

 • 120 ml ammoniak. Den ska helst vara ren, utan doft.
 • en skål som lämpar sig för matlagning i ugnen, alltså en som är resistent mot höga temperaturer (en av pyrex, till exempel)
 • en kastrull med vatten
 • diskmedel
 • en svamp för att tvätta

Tillvägagångssätt:

 1. Sätt på ugnen på 80° och låt den nå denna temperatur
 2. När det är klart, stäng av ugnen och ställ kastrullen med vatten på botten av ugnen
 3. Häll ammoniaken i skålen lämplig för tillagning i ugnen och ställ den på hyllan i mitten eller på översta hyllan och stäng luckan.
 4. Låt stå över natten
 5. Nästa morgon, ta bort kastrullen med vatten
 6. Ta skålen med ammoniak, tillsätt vatten (du behöver inte mycket) och även några droppar diskmedel
 7. Använd denna blandning, med hjälp av svampen, för att skrubba alla innerväggar, glas och galler i ugnen.
 8. Med hjälp av en annan ren svamp eller trasa, skölj.

Ammoniaken kommer att ha mjukat upp smutsen, så att torka av med svampen nästa dag kommer att gå riktigt snabbt. Anledningen till att det rekommenderas att använda ren ammoniak är att den starka lukten av detta ämne lätt kan uppfattas när den inte är täckt av doftämnen. Så om lukten inte verkar ha försvunnit efter sköljning är det bäst att fortsätta skölja noggrant, och eventuellt använda en mindre dos nästa gång, speciellt i tvättfasen dagen efter.

Dessutom, eftersom det i alla fall är ett potentiellt farligt kemiskt ämne, rekommenderas det alltid att vädra rummet väl nästa morgon, skydda andningsvägarna och tvätta omedelbart svampar och trasor som används för detta, helst i tvättmaskinen. Slutligen måste ammoniak alltid förvaras utom räckhåll för barn eller husdjur.

Advertisement