Kalkfläckar på kranarna? Använd raklödder för att få dem att försvinna

av Hilda Maria Morgan

29 November 2022

Kalkfläckar på kranarna? Använd raklödder för att få dem att försvinna
Advertisement

Från badrummet till köket finns det många kranar utspridda runt om i huset som ständigt blir smutsiga: ibland är det tvålrester som hamnar på dem, kanske smuts som kommit från disken i diskhon i köket, eller till och med fingeravtryck som blir kvar efter användningen... Men i de flesta fall är det kalkfläckar som blir kvar när vattendropparna på metallen torkar. Kanske är de inte särskilt påtagliga till en början, men om de inte åtgärdas regelbundet kan det sluta med att det blir en synlig patina som förstör estetiken för det första och funktionaliteten för det andra.

Det är därför bättre att tillhandahålla detta i tid och använda lämpliga medel för att avkalka kranarna och hålla dem blanka som nya. Bland de olika allierade vi kan använda oss av finns till och med en produkt som vi ofta hittar i vårt badrum, och som vi annars lätt kan hitta: raklödder. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
BlueRosesRiver/Reddit

BlueRosesRiver/Reddit

Metoden är verkligen intuitiv: strö bara metallytan med raklödder, låt det verka i några minuter och gnugga sedan lite med en trasa. Vissa föredrar att använda en torr trasa och ta bort allt tills ytan är polerad. Andra använder först en fuktig trasa för att ta bort huvuddelen av skummet, och torkar sedan av med en torr för att ta bort eventuella rester och återställa metallen så att den glänser.

Det raklödder som rekommenderas är dock det traditionella, det vill säga ett vitt skum utan gelkomponenter.

Denna produkt är också användbar för flera andra sysslor i hemmet:

  • ett tunt lager av det kan spridas på speglarna, ta bort det med en mjuk, torr mikrofiberduk, och gnugga tills glaset åter glänser. Detta förhindrar att spegeln immar!
  • det kan användas för fläckar på mattor, heltäckningsmattor och möbelklädsel: det verkar som att den bästa metoden i dessa fall är att lägga lite skum på fläcken, låta det torka och sedan, när det är helt torrt, dutta med en trasa eller använda en dammsugare för att ta bort eventuella rester.
  • polera smycken i metall: på dem fungerar det faktiskt precis som på metallen i kranarna!

Har du någonsin använt raklödder till dessa hushållssysslor?

Advertisement