Gröna tillbehör för personlig hygien och husstädning: 5 saker att prova

av Hilda Maria Morgan

30 November 2022

Gröna tillbehör för personlig hygien och husstädning: 5 saker att prova
Advertisement

Vi inser inte alltid det enorma slöseri med resurser som vidmakthålls varje gång vi köper, använder och slänger så många tillbehör för dagligt bruk, särskilt de för vår personliga hygien eller för att städa huset. Faktum är att vi använder en myriad av redskap ofta gjorda av icke-återvinningsbar plast, som säljs i förpackningar som definitivt inte är biologiskt nedbrytbara förpackningar. Detta är alla faktorer som bidrar till att förorena vårt ekosystem varje dag, och med tanke på att det är beteenden som är gemensamma för oss alla, innebär att försöka minska denna typ av påverkan där det är möjligt att sträcka ut en hjälpande hand åt miljön.

Därför anger vi nedan några typer av vardagsprodukter gjorda av hållbara material, som man kan tänka sig att börja använda regelbundet istället för engångsartiklar eller i alla fall mer förorenande alternativ.

Advertisement
Amazon

Amazon

Tops: både bomullsändarna och plastskaftet på traditionella tops är ett exempel på massproduktion som skadar miljön. Det finns dock alternativ i silikon som kan återanvändas många gånger som kan tvättas med omsorg för att alltid garantera adekvat hygien.

Advertisement
Amazon

Amazon

Fasta tvålar: från duschtvål, till skrubb, till handtvål och till och med schampo, till och med underlivets hygien kan garanteras med produkter som inte kräver engångsplastförpackningar. Bland annat är de mycket bekväma alternativ även vid resor, de minskar produktavfallet vid varje användning, och vid det här laget finns det många olika typer för alla smaker. De är värda ett försök, då de också blir en möjlighet att spara pengar i slutändan.

Amazon

Amazon

Munhygien: bland de enskilt största orsakerna till massföroreningar är plasttandborstarna som vi alla sedan alltid har använt. Särskilt för att de måste bytas ofta. Nuförtiden är det dock lätt att köpa alternativ av trä, ofta bambu, som är mycket miljövänligare. Och det gäller även för tandtråd!

Amazon

Amazon

Bomullsrondeller: när det gäller bomullsdisketter som ska användas för ansiktshudvård (kanske inte bomullen som används för förband), är det mest bekväma gröna alternativet de som tvättas och återanvändas otaliga gånger. De är också ofta gjorda av bambu och säljs med speciella påsar som de kan tvättas i utan att man behöver tappa bort dem i tvättmaskinen. Och annars finns det också många tutorials för att göra egna sådana med hjälp av tygrester och gamla handdukar.

Det viktiga är att alltid komma ihåg att tvätta dem väl regelbundet.

Amazon

Amazon

Svampar och trasor för att städa huset: ekologiska alternativ finns även inom denna sektor. Det finns vegetabiliska svampar, som till och med har en slipande sida gjord mestadels med kokosfibrer. Då de är helt biologiskt nedbrytbara kan de slängas i papperskorgen utan att man behöver tänka efter en extra gång.

Kort sagt är tanken att man alltid bör välja material av naturligt ursprung, producerat på ett hållbart sätt och så återanvändbart som möjligt för att undvika slöseri och amortera kostnader. Använder du redan något av dessa alternativ?

Advertisement