Strålande dusch med väteperoxid: de rätta knepen för ett utmärkt resultat

av Hilda Maria Morgan

30 November 2022

Strålande dusch med väteperoxid: de rätta knepen för ett utmärkt resultat
Advertisement

Det är välkänt att väteperoxid är en värdefull och användbar produkt till olika tillfällen. Det finns många hushållssysslor där användningen kan vara revolutionerande. Ett extraordinärt exempel på detta kan vara fallet med duschen.

Oavsett om det är smuts, mögel, kalk eller svarta fogar, om du har väteperoxid som ditt hjälpmedel kommer din dusch glänsa igen på bara några få steg.

Genom att fortsätta läsa kommer du att lära dig de rätta metoderna för att lösa några frekventa städproblem som berör denna grundläggande del av varje badrum.

Advertisement
Creativo

Creativo

Med tanke på det faktum att vi här talar om väteperoxid i 10 volymer, det vill säga 3% (den vi använder för att desinficera sår med, för att vara tydlig), är sätten på vilka den kan användas för att rengöra duschen olika. Var och en är lämplig för att lösa ett specifikt smutstillstånd. De mest utbredda och frekventa, i detta avseende, är tre: nedsvärtade fogar, mögelavlagringar och kalkstensbeläggningar.

  • Nedsvärtade fogar: när fogarna mellan kakelplattorna i duschen tenderar att bli svarta på grund av envis smuts kan användningen av väteperoxid hjälpa. Prova att fördela natriumbikarbonat på de områden som ska behandlas och häll väteperoxid över det. Den kemiska reaktion som de två elementen kommer att utlösa tillsammans kommer att få smutsen i fogarna att lösas upp. Sedan är det bara att gnugga med en tandborste och skölja noggrant för att se lederna återgå till sin ursprungliga färg.
  • Mögelavlagringar: mögel i duschen, orsakad av fukt, är en annan utbredd omständighet. I det här fallet kan du hälla väteperoxiden på bomullstussar eller bomullsdisketter och, på så sätt blötlagda, placera dem på hörnen och andra områden som påverkas av mögel. Låt dem sitta i några timmar och testa sedan att skrubba med din vanliga tandborste för att få bort allt som behöver tas bort innan du såklart sköljer.
  • Kalkbeläggningar: ett annat mycket irriterande problem, särskilt där vattnet är rikt, är kalkavlagringar. I duschen ackumuleras det på kort tid och ger upphov till rejäla beläggningar som är svåra att få bort. Om det händer till exempel på duschmunstycket kan det bli komplicerat även att få vattnet att rinna ordentligt. När du befinner dig i den här situationen, försök att använda en krämig blandning gjord genom att blanda bikarbonat och väteperoxid. När den har erhållits, lägg den på en svamp, på en liten borste eller direkt på området som ska behandlas. Gnid försiktigt så löser sig kalken. Om det har stelnat mycket råder vi dig att låta det verka under nödvändig tid innan du sköljer. Kom ihåg att torka med en mikrofiberduk för att förhindra att kalken återbildas snabbt.

Vi skulle vilja specificera att dessa medel, även om de är säkra och mycket effektiva, inte rekommenderas på ömtåliga material som marmor och natursten.

Kände du redan till minst en av dem?

Advertisement