Använd vinglas med fantasi genom att återvinna dem till dina juldekorationer

av Hilda Maria Morgan

25 November 2022

Använd vinglas med fantasi genom att återvinna dem till dina juldekorationer
Advertisement

Julen är den tid på året då allt är präglat av en unik atmosfär, även i våra hem. Från hallen till de olika rummen och kanske till och med utomhus, kläs husen in med prydnadsföremål och dekorationer fulla av ljus och alla julens olika symboler, för att lysa upp miljön då denna tid på åren är så unik.

Det är trevligt bland annat att arrangera lite dekorationer som prydnad runt om i huset, på fönsterbrädor, hyllor eller möbelhyllor, eller kanske till och med mitt på bordet i väntan på att omge sig av matgäster. Bland de många föremål vi har hemma och vi kan använda för dessa juldekorationer finns även vinglas, även de som är lite buckliga, skadade, gamla eller udda som vi ändå inte visste vad vi skulle göra med. Ta en titt nedan för att hitta rätt inspiration.

Advertisement

Om du har några juldockor, som tomtar, nissar, renar och så vidare, kan du skapa fina scener att "föreviga" under uppochnedvända vinglas, som om de vore en glasklocka.

Advertisement

Fram med målarfärgerna: oavsett färg, matta eller blanka, kan de förvandla dina glas på tusen olika sätt. Om du sedan använder stenciler för att rita bokstäver skulle du kunna komponera ord och önskningar med många vinglas placerade tillsammans.

Ett målat vinglas kan se ut som jultomten!

Och om det i allmänhet finns ljus placerade på basen av de uppåtvända vinglas, skulle du kunna gå ännu längre och placera andra ljushållare ovanpå för att ge liv åt ännu mer komplexa och scenografiska kompositioner.

Fyll dem bara med vita pärlor, till och med frigolitkulor, och rita sedan resten med lämpliga markörer (eller glasfärger) så får du massor av bedårande snögubbar att pynta med.

Advertisement

Annars kan du använda en polystyrenkula som läggs på glaset, och sedan "klä" även dina snögubbar.

Med lite tid och engagemang kan du också skapa dekorationer som verkar trotsa gravitationen, med prydnadsflätor som börjar från botten av det uppochnedvända vinglaset för att nå basen som om de hängde i luften.

Advertisement

Och att lägga till ljus till allt är alltid en bra idé.

De upp och nervända vinglasen kan vila direkt på golvet eller på något annat stöd, till exempel träskivor som underlägg.

Advertisement

Och vad sägs om att ge intrycket av att glaset häller ut föremål, lutat åt sidan?

Vilken dekoration skulle du vilja göra med ett vinglas till jul?

Advertisement