Parfymera ditt hem även när du dammsuger genom att använda dig av några enkla knep

av Hilda Maria Morgan

24 November 2022

Parfymera ditt hem även när du dammsuger genom att använda dig av några enkla knep
Advertisement

Vi vet alla att om vi effektivt vill ta bort damm, mjäll, hår, smulor och all den där mindre och mer lömska smutsen som inte kan samlas upp på annat sätt, så finns det inget bättre än att dammsuga. Det finns många olika modeller, med olika tillbehör, funktioner och kraft, men de gör alla ett jättebra jobb när det kommer till att ta bort torr smuts från golv och olika ytor.

Ofta händer det dock att den varma luften de kastar ut från ventilationsgallren under användning har en något obehaglig lukt. Detta sker också för att du kanske inte har kommit ihåg att rengöra apparatens olika delar ordentligt, men förutom att åtgärda denna försummelse är det möjligt att motverka fenomenet och till och med parfymera huset genom att ta till några knep, just medan du använder dammsugaren.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om du har en dammsugare med en uppsamlingstank som man öppnar eller kan ta ut kan du hälla i lite bikarbonat i den och ett par droppar av en valfri eterisk olja. Annars kan du hälla i lite kanelpulver eller annan krydda som fortfarande är i form av ett fint pulver.

Om dammsugaren däremot har uppsamlingspåsar kan man få en liknande effekt genom att hälla det parfymerade bikarbonatet med eterisk olja på golvet (ett par matskedar räcker egentligen, blandat med valfri oljan i ett glas innan du lägger det på golvet), och börja sedan använda dammsugaren bara genom att suga upp den där högen av bikarbonat, för att sedan gå vidare till resten av huset. Alternativt kan du droppa några droppar eterisk olja på papperspåsarna. Balsamiska eller citrusdofter är perfekta för dessa metoder.

Om apparaten istället transporterar smutsen till en tank som ska fyllas med vatten, är det i den som du kan hälla den eteriska oljan.

Glöm inte underhållet: alla dessa mycket enkla och naturliga metoder fungerar inte om dammsugaren inte rengörs och underhålls ordentligt. Detta innebär att efter varje användning, särskilt om apparaten har arbetat mycket, är det nödvändigt att rengöra tillbehören från eventuella rester av smuts, men också rören och alla delar som enkelt kan lossas från den centrala kroppen. Påsarnas hölje och själva tankarna måste också rengöras (med vatten, men utan att skada motor och elektroniska komponenter). Slutligen måste filtren rengöras eller bytas ut enligt tillverkarens instruktioner.

Genom att uppmärksamma dessa tips blir det lätt att ge en behaglig doft i hemmet medan du dammsuger!

Advertisement