Induktionshällar: tips för att rengöra dem bättre och få dem att glänsa som nya

av Hilda Maria Morgan

25 November 2022

Induktionshällar: tips för att rengöra dem bättre och få dem att glänsa som nya
Advertisement

Det finns många hus runt om i världen där spisarna är av induktionstyp, med en glasplatta som täcker värmekällorna. Det är en modell som undviker att vi till exempel behöver demontera och rengöra brännarna, men det är också sant att man aldrig bör vänta för länge med att rengöra spåren av smuts och vatten, för de fångar blicken ännu mer än vad de gör på traditionella spisar.

Hur rengör man dem utan att skada ytan? Det finns flera metoder eller tillbehör som kan vara användbara, vi anger några av dem nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Så snart fläckarna bildats, vänta tills spishällen svalnat och blöt dem med varmt vatten och en svamp. Såklart måste svamparna eller trasorna som ska användas på denna typ av ytor vara mjuka, aldrig slipande och de får inte lämna någon form av ludd efter sig.

Ta sedan hjälp av de specifika skraporna, som man alltid bör ha nära till hands: de lyfter smutsen genom att skrapa bort den från ytan utan att skada glaset. Alternativt, om du inte har en skrapa, prova med en platt träslev, använd aldrig metallredskap eller knivar.

När det finns behov av att avfetta fläckar av envis smuts, då kan du använda vit vinäger och diskmedel: häll vinägern direkt på fläcken (när spisen är kall) och efter en kvart använd en svamp indränkt i vatten och diskmedel, gnugga för att ta bort allt. Använd sedan en mjuk trasa för att skölja bort eventuella tvålrester.

Om det behövs en mer "slipande" metod kan du strö en svamp med bikarbonat. Om du av en slump hade lite Blanc du Meudon (även känd som Bianco di Spagna, Bianco di Champagne eller Biancone), eller kalciumkarbonat som används inom konsten, kan du också använda det för att rengöra utan att skada induktionshällarna, blanda det bara med vatten för att skapa en lätt pasta.

Var alltid noga med att torka direkt efter rengöringen med rena och torra mikrofiberdukar för att undvika att oönskade fläckar blir kvar på glaset.

Vilken är din favoritmetod för att rengöra denna typ av spishäll?

Advertisement