11 roliga och enkla aktiviteter du kan göra genom att återvinna korkar

av Hilda Maria Morgan

22 November 2022

11 roliga och enkla aktiviteter du kan göra genom att återvinna korkar
Advertisement

Kork är ett material med extraordinära egenskaper, speciellt om vi har i åtanke att det är en bark. Och även när det har bearbetats för att ge liv åt de vinflaskkorkar vi vanligtvis köper, kan det visa sig mångsidigt på verkligt kreativa sätt. Allt beror på vår önskan att pröva oss själva med någon manuell aktivitet.

De är alla väldigt enkla och ganska snabba, så om du har ett påse eller en låda där du gradvis kan lägga undan korkarna, kan du sedan med en minimal kostnad skapa söta och användbara dekorationer och tillbehör. Kolla in idéerna nedan.

Det enklaste projektet har alltid varit att göra glasunderlägg av dem: tjockleken beror på hur mycket du vill skära korkarna, och sedan kan du även måla dem i olika färger, eller dra nytta av de olika nyanserna som vinet lämnar på dem.

Advertisement

Men du kan också skapa glasunderlägg genom att sammanfoga korkarna utan att skära dem, eller genom att endast förkorta dem lite grann. Sedan limmas de ihop, eller sys ihop, och det är det. Och samma teknik fungerar för att skapa grytunderlägg.

För att förfina arbetet använder vissa band som lindas runt underläggens ytterkant.

Kork är perfekt för anslagstavlor att fästa anteckningar på, så varför inte helt enkelt använda korkar för att göra en?

När du har korkskivor kvar från lite skuren kork kan du även återvinna dessa som tassar till stolar, för att dämpa störande ljud och även undvika märken på golvet.

Advertisement

Utan att behöva manipulera korkarna kan du sedan dekorera enkla och mycket vackra ljushållare.

Genom att klippa och limma använder du korkarna som mosaik, hopklistrade för att skapa den form du vill: de blir sedan dekorationer att hänga var du vill.

Advertisement

Hade det någonsin slagit dig att använda dem till en färgglad krans?

De är också perfekta för att täcka ytterkanterna av vaser och olika behållare som ska användas som växthållare, även för att placeras på mitten av matbordet.

Advertisement

En kreativ och enkel variant av stora anslagstavlor: simpla remsor av korkar, som tar väldigt lite plats på väggen, men erbjuder bakgrunden att fästa bilder på!

Har du någonsin återvunnet korkar för kreativa arbeten?

Advertisement