Vad är de till för? Upptäck de dolda användningsområdena för dessa 7 vanliga föremål

av Hilda Maria Morgan

23 November 2022

Vad är de till för? Upptäck de dolda användningsområdena för dessa 7 vanliga föremål
Advertisement

Vi plockar upp vår smarttelefon varje dag, vi har skrivit (eller kanske fortfarande gör det) i anteckningsböcker med marginal i åratal, vi använder sporttröjor och vi svettas i dem medan vi sportar: men har vi någonsin undrat varför dessa, och många andra föremål, är gjorda på ett visst sätt? Eller varför har de detaljer med specifika egenskaper?

Det handlar om små kuriosa som inte alla känner till, och som kanske ibland får oss att se på det där som vi alltid har hanterat automatiskt med ny uppmärksamhet. Bakom formen på flera föremål finns det faktiskt ofta en design som förfinats över tid, vilket leder till att en artikel produceras så effektivt som möjligt för det ändamål den är avsedd för. Upptäck några av dessa intressanta detaljer genom att läsa vidare nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

På den yttre ramen av alla smartphones som har en metallkropp (de flesta, nuförtiden) kan vi se remsor av plast, vanligtvis i två olika punkter. De är inte till för en estetisk faktor, utan för att fungera som antenner, eller snarare för att skapa det utrymme där radiovågorna når insidan av enheten. Således får telefonerna signalen som gör att de kan fungera korrekt, vilket skulle vara omöjligt om de vore helt skyddade av en "rustning" av metall.

Advertisement
hahsakhssinak/Reddit

hahsakhssinak/Reddit

I skolan var vi vana vid att använda anteckningsböcker med marginaler, ofta rödmarkerade med avseende på linjer och rutor. De används inte bara för att lära sig att fylla sidorna med text på ett ordnat sätt, eller snarare, det var inte det ursprungliga syftet med att utrymmet skulle vara fritt på alla kanter. Anledningen är uråldrig och spännande: förr i tiden var det faktiskt inte ovanligt att böcker knaprades på av möss och olika gnagare, så för att skydda de dyrbara texterna inuti dessa historiskt dyra föremål lämnades det utrymme runt varje sida.

ktkairo/Reddit

ktkairo/Reddit

Ullmössor är ofta utrustade med en pompom upptill, som sedan kan ha olika former och färger hos de olika modellerna, ofta med verkligt konstnärliga och roliga lösningar. Men det verkar som om den utskjutande delen på toppen av mössorna ursprungligen hjälpte sjömännen att inte slå i fartygens låga tak med huvudet!

ThisIsHirokisAmerica/Reddit

ThisIsHirokisAmerica/Reddit

Sporttröjor: många koftor och tröjor med en sportig eller avslappnad modell har en triangel av tyg broderad under den centrala delen av halsen, på framsidan. Den användes ursprungligen för att göra själva halsen mer elastisk och även för att absorbera svett bättre.

En pappersbehållare med pommes frites som de från McDonald's har ofta en flik med en högre, rundad kant. Om du viker den utåt och skapar en 90° vinkel, blir den en slags bricka att hälla upp ketchupen på!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Bebisbodys har veck på sidorna av halsen, mot axlarna: detta tjänar till att man ska kunna dra dem över benen såväl som över armarna!

WootTopShelf/Reddit

WootTopShelf/Reddit

Om du råkar se en vandringsryggsäck som har ett sånt här utsprång på spännena, kan det vara roligt att veta att det är en mycket användbar visselpipa att använda i nödsituationer.

Kände du till dessa dolda användningsområden?

Advertisement