Kommer du ihåg att hålla dessa 5 vanliga apparater i bästa möjliga skick?

av Hilda Maria Morgan

08 December 2022

Kommer du ihåg att hålla dessa 5 vanliga apparater i bästa möjliga skick?
Advertisement

I vardagen använder vi oss av många elektroniska tillbehör som numera har blivit oumbärliga. Speciellt i köket eller under arbets- och studietid använder vi dessa apparater och enheter som blivit en del av vår vardag. Vi lär oss att använda dem mekaniskt och vi upprepar automatiskt samma handlingar om och om igen. Vi kan till och med vara ganska bra på att hålla dem rena och snygga i de flesta fall. Det finns dock några försiktighetsåtgärder som kan hjälpa oss ännu mer att få dem att hålla länge, för att undvika skador och efterföljande reparationer eller byten som gör plånboken lättare.

Nedan hittar du några underhållstips för fem vanliga föremål.

Advertisement

Strykjärn

Strykjärn

Commons Wikimedia

  • Du bör aldrig lämna kvar rester av vatten i tanken efter att du har strukit klart: det är bättre att tömma allt varje gång, och fylla på det igen nästa gång du använder det.
  • Vilket vatten ska man använda? Det finns de som bara använder destillerat, medan andra är emot det. Något som är säkert är dock att kranvatten alltid lämnar kalkrester som i förlängningen äventyrar apparatens funktion. En väg mittemellan? Filtrerat vatten, med någon speciell anordning installerad hemma, om du verkligen inte vill köpa destillerat vatten varje gång.
  • Även om du inte ser beläggningar på ångutloppshålen, var noga med att rengöra dem regelbundet med en bomullstuss doppad i vinäger, eller med hjälp av en gammal tandborste.
Advertisement

Bärbara datorer

Bärbara datorer

Creativo

  • Om du använder en bärbar dator är det lätt att förvara den, när du är hemma eller på kontoret, på sin vanliga plats på skrivbordet. I så fall är det viktigt att inte låta laddningskabeln vara inkopplad hela tiden, eftersom det förkortar livslängden på batteriet och även på själva datorn. Det rekommenderas därför att ladda tills den är full, eller ofta till och med bara till 80% av dess kapacitet, och sedan koppla ur och arbeta utan direkt ström tills batteriet sjunker till runt 30%. Först då ska den laddas, alltid inom de angivna gränserna.
  • Dessutom är det viktigt att undvika att placera den bärbara datorn direkt på bordet och ännu värre på knäna eller filtar när du använder den i soffan eller sängen. Det finns alltid ett behov av ett styvt stöd som låter luft passera igenom, så att enheten inte överhettas eller fylls med smuts (hår, djurhår, smulor och liknande).

Datorer

Datorer

MattyUpChuck/Reddit

  • Frågan om att smuts som tar sig in i datorer gäller också stationära modeller: både för stationära och bärbara datorer är det faktiskt viktigt att regelbundet rengöra kylfläkten, som fylls med ludd och damm även när du är mycket försiktig med alla möjliga försiktighetsåtgärder. Om du inte kan ta isär datorn själv, planera att ta in den för en rutinmässig rengöring i en specialaffär.

Elektrisk vattenkokare

Elektrisk vattenkokare

mcderson9/Reddit

  • Även i detta fall lämna aldrig kvar några rester av vatten efter användning, och rengör den noggrant med jämna mellanrum, eftersom spår av kalkavlagringar alltid kommer att bildas.
  • Dessutom, förvara den inte nära värmekällor (ugn eller spis) som kan deformera vissa delar.

Mixer

Mixer

firstaccountwasdumb/Reddit

  • När du vill använda den med hårda ingredienser är det alltid bra att hjälpa mixern genom att först bryta dem så mycket som möjligt och även lägga till flytande komponenter. Även om det i allmänhet inte rekommenderas att använda hård mat (som tex hårdnat bröd för att göra ströbröd) eftersom de förstör bladen och tröttar ut motorn, vilket ibland leder till att den "bränns".
  • Särskilt om du vill krossa is för någon förberedelse är det alltid bättre att tillsätta lite vatten.
  • Undvik också att mixa mat som är väldigt het, låt dem alltid svalna innan du lägger den i glaset.

Med dessa försiktighetsåtgärder kommer dina apparater att hålla längre!

Advertisement