Rengör svampar och trasor noggrant med enkla DIY-trick

av Hilda Maria Morgan

24 November 2022

Rengör svampar och trasor noggrant med enkla DIY-trick
Advertisement

Vi använder svampar och trasor för att diska och rengöra alla ytor i huset, speciellt i kök och badrum, varje dag. Det gör att de ständigt fylls på med smuts och även om vi är noga med att tvätta och skölja dem noggrant efter varje användning, så fortsätter bakterier att lura inuti dem, vilka bör elimineras så mycket som möjligt för att säkerställa bästa möjliga hygien i hemmet.

 Det finns olika metoder för att desinficera svampar eller köksdukar, vissa är till och med mycket enkla att utföra, eftersom de använder sig av produkter som vi vanligtvis har i våra lager hemma. Läs vidare för att ta reda på mer.

Creativo

Creativo

  • För en rutintvätt kan du använda dig av enkel Marseille-tvål. Gnugga bara tvålen (eller också häll på lite av den flytande sorten) direkt på den våta svampen, gnugga sedan själva svampen så att den suger i sig tvålen, och skölj noga med varmt vatten.

    Fyll sedan en balja eller en skål med varmt vatten, tillsätt lite bikarbonat och låt den nytvättade svampen dra, även upp till en timme. Sedan är det bara att skölja av och låta det rinna av som vanligt nära diskbänken.

  • En annan metod för att rengöra noggrant är att använda vit vinäger: fyll en liten kastrull med vatten och vinäger i lika delar och låt koka upp. Stäng av värmen och sänk omedelbart ned svamparna eller trasorna, som du kanske redan tvättat bort av huvuddelen av smutsen från. Låt det dra, och om du vill kan du tillsätta lite bikarbonat också, men det är bättre att strö det direkt på svampen innan du blötlägger den.

  • Väteperoxid, eller ömtåligt blekmedel (det utan klor): späd 50 ml i en liter varmt vatten och blöt i minst en halvtimme. Du behöver bara skölja dem noggrant och sedan är de redo att användas igen.

  • De kan också läggas (när de är blöta!) i mikron, sätt på den i några sekunder på medelhög effekt, men de kan också diskas tillsammans med disken i diskmaskinen.

Dessa metoder hjälper till att hålla vanliga tillbehör i bästa skick så länge som möjligt, men faktum kvarstår att när de börjar bli för slitna är det dags att byta ut dem. Har du någon favoritmetod för att tvätta svampar och trasor?

Advertisement