Sprid berusande dofter i hela ditt hem med dessa enkla naturliga metoder

av Hilda Maria Morgan

13 December 2022

Sprid berusande dofter i hela ditt hem med dessa enkla naturliga metoder
Advertisement

Att gå in i huset och känna att det doftar behagligt är något som förbättrar stämningen, även om vi inte alltid inser det. Det är något som går långt utöver den enkla bristen på obehagliga lukter som kanske ibland kan hända i huset: det handlar verkligen om att göra det mer välkomnande och hjälpa vårt välbefinnande. En grundläggande form av aromaterapi, om man så vill.

Att städa rummen med dina favoritprodukter hjälper oss alltså att uppnå detta resultat, samt att kanske parfymera tvätten från husets olika tyger. Men vad händer om vi ville betona närvaron av parfymer i huset med naturliga metoder? Läs vidare för att upptäcka några av de mest populära eller intressanta som delas online.

Advertisement

Citrusfrukter och kryddor i en kastrull

Citrusfrukter och kryddor i en kastrull

britryhuctam/Reddit

Perfekt metod när det är kallt. En kastrull med vatten på spisen, som står och puttrar, fylld med skivor av citrusfrukt, blad av någon aromatisk växt, kryddor du vill: det är en ofelbar antik metod. Men om du är orolig för förbrukningen kan du dra nytta av värmen från elementen genom att ställa mindre skålar ovanpå dem, eller använda den översta hyllan i en vedspis.

Istället för skivor kan du också prova med bara skalet av citroner, mandariner, apelsiner och så vidare.

Advertisement
Shuckles116/Reddit

Shuckles116/Reddit

Bikarbonat i kylen: när de dåliga lukterna du vill undvika är de som finns i kylen kan du ta hjälp av lite bikarbonat, men det bästa är om du lägger det i ett glas eller en skål och sedan byter efter några dagar.

RaveNNevarAve/Reddit

RaveNNevarAve/Reddit

Bikarbonat hjälper också till att deodorisera möbelklädsel, såväl som madrasser. Strö ett tunt lager av det på ytan, låt det verka i max två timmar och ta sedan bort allt med en dammsugare.

Creativo/LinenDuet Etsy

Creativo/LinenDuet Etsy

För gardiner finns det olika alternativ: i en sprayflaska kan du förbereda en blandning av vatten där du har blandat ett halvt glas citronsaft (det är bäst att använda den här metoden på vita eller lätta gardiner). Alternativt kan du använda destillerat vatten och 30 droppar av en valfri eterisk olja.

DIY-sprayer kan också användas på kuddarna som pryder soffan, men glöm aldrig att tvätta dessa tyger med jämna mellanrum.

Flassie/Reddit

Flassie/Reddit

Om du ska ordna en middag eller lunch, och du tänker servera ananas, kan du också göra ett behagligt doftljus av det! Extrahera fruktköttet utan att bryta skalet på frukten, så att det blir en riktig "vas". Du kan då även skära ut diamanter eller rutor på sidorna. Placera ett ljus i mitten så får du en berusande doftlykta.

Men kom ihåg att slänga det tomma skalet på frukten dagen efter, innan det börjar försämras och drar till sig flugor och insekter.

Advertisement