Juldekorationer: 10 idéer för att skapa vackert och hållbart julpynt

av Hilda Maria Morgan

16 November 2022

Juldekorationer: 10 idéer för att skapa vackert och hållbart julpynt
Advertisement

Den vackraste delen av julen, för dem som älskar dem, är verkligen julpyntet. Oavsett om det handlar om hemmet, bordet eller en present, så är en av de populäraste och mest uppskattade traditionella sederna någonsin att se till att julstämningen omsluter oss. På senare tid är dock en medvetenhet kopplad till värn om miljön alltmer närvarande hos oss alla, vilket driver oss att bete oss annorlunda än vad vi gjorde tidigare.

Istället för den konsumtion som är typisk för ett visst sätt att se julen på, ägnas idag särskild uppmärksamhet åt återvinning och återanvändning. Att ge värde åt saker gjorda med ens egna händer, använda naturliga produkter och råvaror eller återvunna material och föremål, detta är vad fler och fler människor försöker göra.

Det är därför vi har bestämt oss för att nedan samla en serie briljanta idéer för att inreda vackert, men på ett ekologiskt och hållbart sätt.

Advertisement

Minijulgranar gjorda med korkar är otroligt scenografiska och originella. Det är en idé som kan uttryckas på olika sätt och är utan tvekan absolut hållbar.

Advertisement

Som julgranspynt finns det ingen anledning att alltid köpa de klassiska, dyra och inte särskilt ekologiska julkulorna. Med snöre, kartong och kreativitet kan du skapa underverk.

Julkransarna att hänga på dörren är en annan utbredd tradition kopplad till julen. Även i det här fallet kan snöre, något band och naturliga element som kottar, nötter och kvistar, vara underbara hjälpmedel.

Och vad vore julen utan ljus? För att skapa lite mer atmosfär är karakteristiska lyktor gjorda av glasburkar idealiska.

Högtidens bordsdekoration är ett extra element som vanligtvis inte bör saknas. Denna med trä, ljus och kottar är klassisk, elegant och enkel att göra.

Advertisement

Ett lite mer genomarbetat, men ändå hållbart alternativ till den kransen klädd med snöre är den som är gjord med garn, för den som gillar att sticka med stickor. Intrycket blir verkligen spektakulärt.

Och sedan har vi julklapparna. Försök att slå in dem med återvunnet papper, som tidning och tidskrifter, garn och naturliga element som löv och kvistar. Det kommer säkerligen att ge dem ett mervärde och kommer att få alla som tar emot dem mållösa.

Advertisement

Om du inte är ett fan av den traditionella julgranen, kan du överväga att göra en med grenar fästa på väggen. Att återskapa granens klassiska form och sedan hänga upp allt du vill kan ge dig ett fantastiskt resultat.

Och varför inte göra en fantastisk julinspirerad drömfångare? Kottar, kvistar och liknande verkar vara som gjorda speciellt för den här sortens skapelser.

Vilka av dessa idéer ser du fram emot att förverkliga?

Advertisement