Bikarbonat: 10 sätt du kan använda dess egenskaper på för ditt hem

av Hilda Maria Morgan

16 November 2022

Bikarbonat: 10 sätt du kan använda dess egenskaper på för ditt hem
Advertisement

Natriumbikarbonat har varit en viktig ingrediens i våra kök sedan början av den industriella produktion av bikarbonat på 1700-talet; det var först vid den tiden som användningen av detta dyrbara salt blev populärt, tack vare den drastiska minskningen av dess produktions- och marknadsföringskostnader.

Men dess egenskaper hade varit kända sedan långt mer avlägsna tider. Egyptierna var faktiskt de första som upptäckte möjliga användningsområden för en av bikarbonatföreningarna, som la sig som ett vitaktigt pulver på Nilens stränder efter avdunstningen från vattnet: genom att experimentera med detta ämne upptäckte de dess starka torkande egenskap som de kallade "natron" och började använda det som konserveringsmedel. Därifrån spreds den över hela världen tack vare handeln med andra länder vid Medelhavet.

Men förutom de välkända användningsområdena vid bordet kan bikarbonat användas för många andra ändamål: vi listar nedan 10 sätt på vilka du kan dra nytta av dess egenskaper i ditt hem.

1. Deodorisera och parfymera

1. Deodorisera och parfymera

Creativo

Bikarbonat är utmärkt för att få bort dålig lukt både från kylskåp, askkoppar, kattlådor, skor, garderober och lådor, och från större miljöer, som köket, där lukten av lagad mat ofta stagnerar. Det räcker att strö lite bikarbonat i botten av soptunnorna eller förvara en skål med bikarbonat i kylen, i köksskåpet eller bredvid spishällen för att få bort all dålig lukt.

Men om du också vill parfymera huset kan du även tillsätta eteriska oljor till pulvret. Genom att lösa upp pulvret i vatten och förvara det i en flaska med spray kan du spraya det efter behov för att parfymera rummet.

Advertisement

2. Rengör borstar och kammar

2. Rengör borstar och kammar

Creativo

För att ta bort damm, hår och hårrester från borstar och kammar, skulle det vara bra att tvätta dem regelbundet med en lösning av vatten och bikarbonat. Låt dessa redskap dra i en balja med två matskedar av det vita pulvret: de blir så gott som nya på en gång.

3. Rengör mocka- eller kaffemaskinen

3. Rengör mocka- eller kaffemaskinen

Creativo

För att ta bort kafferester från mocka-apparaten, eller för att rengöra och avkalka kaffemaskinen, är bikarbonat inte bara mycket effektivt: det lämnar inga rester och förändrar inte aromen på din dryck.

4. Rengör ugnen

4. Rengör ugnen

Creativo

För att effektivt rengöra ugnen utan att tillgripa irriterande kemikalier kan du använda en pasta av vatten och bikarbonat. Sprid ut det på alla ytor av ugnen och låt det verka över natten. När du sköljer och torkar av den på morgonen kommer ugnen att bli helt fläckfri.

5. Avkalkningsmedel

5. Avkalkningsmedel

Creativo

Bikarbonat är också utmärkt för att ta bort kalk: använd det därför i diskmaskinen, i tvättmaskinen, men även på kranar och diskhoar: kalkavlagringarna försvinner lätt.

Advertisement

6. Rengör ytorna

6. Rengör ytorna

Creativo

För att rengöra golven kan du byta ut det klassiska tvättmedlet mot två matskedar bikarbonat utspätt i varmt vatten, medan du till möblerna bara behöver strö lite bikarbonat på en fuktig svamp och torka av ytan.

7. Fläckborttagning

7. Fläckborttagning

Creativo

Bikarbonat tar effektivt bort alla fett- och oljefläckar från tyger och ytor; du vet den där biloljefläcken på trottoaren? Hur är det med fettfläckar på dina dukar? Glöm dem för alltid med ett genom att strö ut lite bikarbonat på dem!

Advertisement

8. Rengör tyger

8. Rengör tyger

Creativo

Mattor, soffor och heltäckningsmattor är vackra och värmer miljön, men vilken ansträngning att rengöra dem! Strö lite bikarbonat på ytorna, låt verka i några timmar och dammsug: resultatet blir perfekt.

9. Rensa avloppen

9. Rensa avloppen

Creativo

Om du har ett igensatt avlopp kan du också använda bikarbonat istället för kemikalier: häll ett glas av det, följt av ett glas vinäger och en kastrull med kokande vatten. Låt det verka i några timmar innan du använder avloppet igen. Om blockeringen är envis, upprepa operationen två eller tre gånger. Du kommer att se vilka resultat!

Advertisement

10. Anti-mögelmedel

10. Anti-mögelmedel

Creativo

Problem med mögel hemma? Frukta inte! Blanda två matskedar bikarbonat, två matskedar väteperoxid och två matskedar fint salt. Häll det i en flaska med en spray och applicera på det område som ska behandlas. Ta bort med en tandborste eller svamp, se till att täcka din mun och näsa för att undvika att andas in möglet.

Det här var bara några exempel på möjliga användningsområden för bikarbonat, men det finns fortfarande hundratals av dem: vad väntar du på, spring och köp bikarbonat!

Advertisement