Vill du radera möbelmärkena på mattan? Använd is

av Hilda Maria Morgan

04 December 2022

Vill du radera möbelmärkena på mattan? Använd is
Advertisement

Vilken matta som helst, och ännu mer heltäckningsmattor, får till slut en hel rad märken, inte bara på grund av trafiken av människor - kanske till och med husdjur - som passerar över den, utan också på grund av de tunga möbler som ständigt vilar på den.

I verkligheten inser vi detta först när det är dags att ändra arrangemanget av möblerna: vi lyfter fötterna eller benen och här hittar vi ett motsvarande område på mattan där alla fibrer är tillplattade. Det räcker inte att bara borsta för att få upp dem, men det finns ett knep som är populärt på nätet och det verkar verkligen kunna få mattorna att bli som nya igen. Och allt du behöver är lite is och en sked.

via @cleaningwithcharlotte_/TikTok

Advertisement
@cleaningwithcharlotte_/TikTok

@cleaningwithcharlotte_/TikTok

Bland de många som har provat den här metoden finns också TikTok-kontot @cleaningwithcharlotte_, som visar oss hur det hela fungerar i fallet med ett trebent bord som hade lämnat tydligt synliga fördjupningar på en grå och mjuk matta i vardagsrummet.

Som vi berättade behöver du egentligen bara några isbitar och en vanlig sked, även om du ibland ser folk som också använder plastskrapor, rundbladiga knivar eller borstar till soffor eller möbelklädsel.

Hur gör man?

  1. Skaffa tillräckligt med isbitar för att täcka alla ställen där mattorna har blivit tillplattade av möblerna.
  2. Låt isen smälta där, utan att flytta den.
  3. När det har löst sig, använd lite hushållspapper för att badda överflödigt vatten, utan att gnugga.
  4. Ta sedan skeden och skrapa på marken för att höja mattans fibrer. I vissa videor verkar det som om folk gör det ganska kraftfullt, men försök mer försiktigt först. I slutändan kan du ta hjälp även med bara fingrarna.
  5. Låt det torka utan att gå på det drabbade området.

I slutet av denna procedur raderas tecknen på ett mycket tydligt sätt. Se resultatet i videon. Vi ska dock komma ihåg att det tar lång tid – om det inte är riktigt varmt – innan isen smälter. Att blöta mattan är inte en praxis att ta till ofta, men det är också sant att det inte ofta är nödvändigt att radera tecken på möblerna som stod på den.

Hade du redan testat den här metoden?

 

Advertisement