Lys upp innertaket: 11 idéer att hämta inspiration från för att inreda med stil

av Hilda Maria Morgan

12 December 2022

Lys upp innertaket: 11 idéer att hämta inspiration från för att inreda med stil
Advertisement

Vi vet alla att tillräcklig belysning är en integrerad del av framgångsrik heminredning. Det innebär inte bara att hitta effektfulla lampor och ljuskronor, med en design som perfekt matchar resten av rummet, utan också att placera ljuspunkterna på ett sådant sätt att varje rum belyses på ett användbart, bekvämt och stilfullt sätt.

Istället för en eller två ljuskällor som man gjorde tidigare, kanske en ljuskrona och en golvlampa eller en bordslampa, har det sedan en tid tillbaka innertaket lagts till vilket kan hysa spotlights placerade på strategiska platser, till och med sådana som kan sättas på i sektioner och inte nödvändigtvis alla tillsammans. Och du kan göra ännu mer, med dolda LED-lampor som ritar lysande former på taket och väggarna. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Spotlights på sidorna, för att lysa upp väggarna uppifrån och sedan en lysande ram i mitten, skapad genom att sätta in lysdioder som är dolda exakt av den del av undertaket som sjunker mer längs omkretsen. Det är standardlösningen som alltid fungerar.

Advertisement

Ibland är undertaket utformat så att en central platta går ner, och sedan strålar ljuset ut från sidorna. Genom att hålla ljuskällan dold blir effekten utspridd och mycket elegant.

En annan idé: istället för att placera lamporna direkt på taket, fixera dem till träelementen som dekorerar. Det skulle kunna vara en stor central träskiva...

... Eller flera brädor som klänger sig fast i själva taket!

Ofta är innertaken gjorda av gipsskivor: de är lätta och du kan välja mellan tusen former, även på olika höjder, för att dekorera taket i varje rum.

Advertisement

De mest moderna och uppskattade designerna använder ljus som om det vore en teckning: på detta sätt tillåts ljusstrålen passera genom konstfullt skapade öppningar.

Rena geometriska former är mycket populära till denna typ av inredning.

Advertisement

Idén att rita ljusformer i taket kan också gälla bara en del av taket och sedan kan man använda olika metoder för resten av ytan.

De upphöjda cirklarna i taket lägger till ett visuellt lugnande element, perfekt i vardagsrummet men även i sovrummet eller badrummet.

Advertisement

Dessa belysningslösningar är även vackra i passager, som smala och långa korridorer som direkt blir mer intressanta.

Ett annat verkligt scenografiskt alternativ att överväga: ljusblad som faller ned i en vinkel på väggarna från taket. Verkligen fantastiskt.

Vilken idé gillar du bäst?

Advertisement