Inomhusväxter: 7 misstag att undvika i odlingen för att hålla dem friska

av Hilda Maria Morgan

03 December 2022

Inomhusväxter: 7 misstag att undvika i odlingen för att hålla dem friska
Advertisement

Det finns många krukväxter, det vill säga de som lätt kan odlas i krukor i våra hem eller på våra terrasser. Det finns många arter och sorter, vissa mer utbredda än andra, som främst utmärks av att vara lättodlade. Faktum är att alla växter inte har samma behov och att tro att de alla behöver samma mängd vatten och ljus och samma placering är ett misstag många gör.

Hur gör man då för att förhindra att våra krukväxter börjar vissna i förväg? Var helt enkelt uppmärksam på dessa 7 små misstag som oerfarna trädgårdsmästare riskerar att hamna i.

via Guidagiardino

Advertisement

1. Jorden

1. Jorden

Pexels

Först och främst är det viktigt att se till att kvaliteten på blomjorden är rätt för den art du odlar. Faktum är att vissa växter behöver mer dränering än andra och olika mikronäringsämnen; det är därför viktigt att fråga om det mest lämpliga substratet för den växt du har valt under inköpsfasen.

Advertisement

2. Vattnet

2. Vattnet

Pexels

Det näst vanligaste misstaget gäller bevattningen. En suckulent behöver inte lika mycket vatten som till exempel en palm och det händer ofta att man övervattnar dem. Tvärtemot vad många tror är för lite bättre än för mycket, eftersom för mycket vatten kan skada växten på flera sätt. Krukväxter behöver i allmänhet vattnas varje vecka, men det är alltid en bra idé att kolla upp detta först.

3. Ljuset

3. Ljuset

Pexels

Ljus är också en grundläggande faktor i odlingen: vissa växter behöver mycket direkt solljus, medan andra, som orkidéer till exempel, behöver mycket ljus, men förutsatt att det är indirekt. Sedan finns det växter som svärmorstunga eller gullranka som trivs även på skuggigare ställen och som lämpar sig bäst för odling i hem där det är ont om dagsljuset. Utvärdera ljuset i ditt hem innan du bestämmer vilken art du ska odla.

4. Förflyttningar

4. Förflyttningar

Pexels

Att ändra positionen för en växt som växer frodigt är ett annat misstag att undvika. Platsen dit den flyttas kanske i själva verket inte är lika lämplig som platsen den innan stod på, vilket leder till att dess naturliga balans bryts och den därav följande vissnar. Ändra bara placeringen av dina plantor när du inser att de inte är i optimala förhållanden, försök annars att lämna dem där de är.

5. Värmekällor

5. Värmekällor

Pexels

När man köper tropiska växter är det lätt att göra misstaget att tro att de behöver mycket höga temperaturer. Undvik dock att placera dem nära element eller andra värmekällor. Faktum är att dessa växter inte gillar plötsliga temperaturförändringar, därför är en svalare temperatur bättre än att placera den nära ett element.

Advertisement

6. Omplantering

6. Omplantering

Pexels

Kom ihåg att växter behöver rätt utrymme. Så var uppmärksam på deras tillväxt och plantera om dem då och då, speciellt när du har odlat dem i flera år. Var också uppmärksam på krukan: det är dags för omplantering när du ser att den inte kan innehålla rötterna tillräckligt.

7. Att försumma behoven

7. Att försumma behoven

Pexels

Slutligen, kom ihåg att växter behöver skötas och därför måste man alltid ta hänsyn till deras behov och undvika att försumma dem för länge. Kontrollera dem regelbundet, ta bort torra löv, gamla grenar, plantera om dem när det är dags och glöm inte att vattna dem: du kommer att se att växterna kommer att betala tillbaka dina ansträngningar med stor tillfredsställelse.

Är du redo att välja din krukväxt?

Advertisement