Juteväv eller raffia: 10 fantastiska idéer för underbara DIY juldekorationer

av Hilda Maria Morgan

12 November 2022

Juteväv eller raffia: 10 fantastiska idéer för underbara DIY juldekorationer
Advertisement

Julen är den bästa ursäkten för att tillbringa mer tid med familjen och försöka dekorera våra hem med DIY, genom att hålla barnen sysselsatta under de långa och kalla eftermiddagarna som föregår den magiska dagen. Julpynt kan göras med många olika material: plast, filt, tyg, trä, papper. Med en bra övning av fantasi kan faktiskt alla material vi har hemma återvinnas till juldekorationer.

Bland de mest använda materialen har vi jute- eller raffiaväv, som ofta används som förpackning för jordbruksprodukter. Istället för att slänga påsen med potatis som nyss tömts, lägg den åt sidan: du kan återanvända den en eftermiddag då du är fri från andra åtaganden. Hur? Gör magnifika dekorationer till din jul! Låt oss upptäcka 10 fantastiska idéer tillsammans.

Advertisement

1. Former att hänga upp

Den första idén är väldigt enkel att utföra: i själva verket behöver du bara förbereda några former på en kartong och använda dem för att skära ut jute- eller raffia-säckarna. Skapa en krok för att kunna hänga upp dem med snöre och pryd dem med tygbitar på jultemat eller tall-kvistar och bär.

Advertisement

2. Lavendelnissar

En utmärkt presentidé samt en underbar och väldoftande juldekoration. Du kan göra en genom att skära ut en cirkel av jute och skapa en liten påse där du ska stoppa in torkade lavendelblommor. Slut påsen med snöret och gå vidare till resten av dekorationen: till luvan kan du använda en tygtrasa, det ideala skulle vara i skotskt tyg, vikt till en kon och fastsydd; till näsan kan du använda en pärla, en knapp, en kula eller en boll av tyg eller polystyren; slutligen kan skägget lätt skapas av lite bomull eller ull, eller genom att skära ut fransarna på en gammal mopp.

3. Jutefåglar

Även för dessa jutefåglar rekommenderar vi att du skapar en mallkartong, som du använder för att skära ut juten. Gör två spegelformer och sy ihop dem, fyll dem med vadd. Till ögonen kan du använda små pärlor, till näbben och vingarna kan du använda tallkottarnas fjäll. Lägg dem på en tallkvist och avsluta genom att fästa ett snöre för att hänga upp dem.

4. Krans till ytterdörren

Gör en underbar krans till ytterdörren med jute för att välkomna dina gäster med värme och glädje. Gör en kartongcirkel i den storlek du föredrar och använd den som bas på vilken du limmar (om du föredrar kan du också sy) jute som du viker mjukt. Pryd med rosetter, julkulor och kvistar av tall, bär och kottar. Resultatet blir ett mjukt moln som är underbart att titta på.

5. Bordsdekorationer

För att dekorera dina dukade bord, gör en mjuk bordsdekoration med hjälp av jute och en glasvas. Som bas kan du använda en träbit eller skära ut lite tjock kartong. Limma fast glasvasen i mitten och omge den med juterosetter. Tillsätt bär, kvistar av tall, kottar eller små färgglada julkulor efter eget tycke. Med ett doftljus inuti vasen är bordsdekorationen klar.

Advertisement

6. Ljushållare

Ljus är oundvikliga huvudpersoner i ljusens högtid: du kan försköna dem med en ljushållare skapad med en bas av trä, kork, kartong eller med ett gammalt krukfat eller en oanvänd tallrik. Lägg till rosetter av jute, raffia och tyg, julkulor och pärlor. Den kommer att bli riktigt spektakulär.

7. Juterosetter

Om du älskar enkelhet är dessa juterosetter något för dig. Du kan försköna dem genom att lägga till en rosett av något juligt tyg och knyta in en kvist av tall, dekorera sedan dem med kottar, eventuellt strödda med guld och silver eller med spraysnö.

Advertisement

8. Minigranar

Är inte dessa små granar supersöta? Att göra dem tillsammans med dina barn kommer att vara en rolig aktivitet! Klipp ut jute med hjälp av en kartongmall, sy ihop två former och stoppa dem med vadd och limma fast knappar som symboliserar julkulorna. Ett snöre för att hänga upp dem och det är allt, en dekorerad julgran!

9. Juteänglar

Andra oundvikliga karaktärer på julen, för att göra dessa små änglar kommer det att räcka med att ta två stycken av jute, vika dem som ett dragspel och häfta ihop dem. Den bit du ska använda för vingarna kommer att häftas i mitten, den för klänningen vid slutet. Limma fast dem där de häftats, lägg till en pärla eller en liten julgranskula för att skapa huvudet så kommer ditt hem att få nya magiska invånare för högtiden.

Advertisement

10. Julkrubban

Varför inte använda jute också till julkrubban? Du kan klä in korkar med färgad jute för att skapa karaktärerna och använda dig av snöre och träbitar.

Är du redo att börja arbetet? Advent kommer att bli ännu mer magisk i år!

Advertisement