6 husmorsknep att komma ihåg för ett rent och välorganiserat hem

av Hilda Maria Morgan

12 November 2022

6 husmorsknep att komma ihåg för ett rent och välorganiserat hem
Advertisement

Alla har vi våra favoritsätt att göra iordning huset på, eller att ta hand om den vanligaste städningen. Ibland är det metoder som vi har lärt oss av att se på våra föräldrar, andra gånger har de upptäckts tack vare användbara råd. Och det är inte säkert att de tipsen inte kommer från webben: inte alltid är man redan medveten om att det finns en hel arsenal av knep som gör hushållssysslorna effektivare, men på nätet finns det knep som har fortsatt att cirkulera under en lång tid, i ett slags oändligt muntligt berättande.

Upptäck om det är de du redan använder dig av eller om det finns några du kan ta till dig, genom att nedan läsa om några av dem.

Advertisement

Fogar i kaklet

Fogar i kaklet

thisdamnhouse/Reddit

Alla har en favoritmetod: tandkräm, väteperoxid eller många andra produkter som kan gnidas in i de där sprickorna, ofta med hjälp av specifika borstar eller gamla tandborstar.

Men har du någonsin funderat över en metod för att förebygga smuts i fogarna? Vissa har gjort det och säger att den användbara lösningen är att ta till vax från stearinljus. Ta ett ljus, gärna ett vitt, och gnugga det (när det är avstängt och kallt) på fogarna så att det lämnar ett lager av vax som vattentätar området. Det kommer att vara nödvändigt att göra detta efter varje grundlig rengöring, men det kan spara dig det mödosamma arbetet med att ta bort smuts och mögel från varje springa!

Advertisement

Fläckar på mattor

Och hur är det med fläckar på mattor eller heltäckningsmattor? Bland de mest populära DIY-tricken har vi:

  • hårspray;
  • denaturerad alkohol för medicinska sammanhang;
  • sprayprodukter i skumform för glas.

Viket föredrar du?

Märken efter möbler på mattor

Märken efter möbler på mattor

c4x4bird/Reddit

Samma yta som tidigare, men den här gången handlar det om kompressionen av fibrerna som orsakas av vikten av möbeln som står på mattan. För att "återuppliva" området är det virala tricket att lägga isbitar direkt på det drabbade området, vänta tills de smälter och borsta området för att dra upp mattan och återställa den till sin ursprungliga glans.

Dokumenthållare för att skapa ordning i köket

Tidningsställen i metall, som används för att arkivera dokument på kontoret, är perfekta för att ordna upp (inner)dörrarna till köksmöblerna (men även i badrummet)...

...Och för att förvara grönsaker och frukt, samt för mat i cylindriska burkar!

Advertisement

DIY köksrullsdispenser

Istället för att köpa en speciell rullhållare till de olika folierna som används i köket kan du använda en väggflaskhållare, och i varje fäste placera lådan direkt med rullen kvar inuti!

Öppen garderob

Bättre än stolen att stapla allt på, eller krokarna fyllda med kläder. Ta två identiska vertikala bokhyllor, eller skapa dem med två kolumner av lådor och sammanfoga dem med en stång i mitten. Jackor, skor, accessoarer och olika kläder som används ofta organiseras på ett litet utrymme, alltod redo att användas.

Advertisement

Och du kan till och med täcka det hela med en gardin!

Vilka är dina favoritknep för hemmet?

Advertisement