Om du inte vill använda natriumhypoklorit för att rengöra badrummet, prova dessa alternativa lösningar

av Hilda Maria Morgan

11 November 2022

Om du inte vill använda natriumhypoklorit för att rengöra badrummet, prova dessa alternativa lösningar
Advertisement

När det kommer till att tvätta golv, särskilt i badrummet, är blekmedel en av favoritprodukterna för de flesta. I det rummet används ofta blekmedelsbaserade avfettningsprodukter (om inte blekmedlet självt, fast utspätt), eftersom det är ett ämne som kan rengöra och desinficera grundligt utan ansträngning.

Men det är också sant att detta medel är hälsofarligt om det kommer i kontakt med hud, ögon och vid inandning, och det är inte heller helt miljövänligt, vilket man ska komma ihåg när det är dags att bli av med det nedsmutsade vattnet med blekmedel, efter att du har avslutat rengöringen.

Vilka är de gångbara alternativen att använda i badrummet? Vi anger några av dem nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ett första alternativ att lära känna bättre, om du inte redan använder dig av det, är klorfritt blekmedel, det vill säga aktivt syreblekmedel, som ofta marknadsförs under namn som innehåller formuleringen "oxi", eller kallas milt blekmedel. I själva verket, istället för klor, innehåller denna typ av blekmedel väteperoxid.

Av denna anledning kan det fortfarande rengöra, ta bort fläckar och desinficera. Den enda nackdelen, om vi vill kalla det så, är att det behöver mycket mer tid i kontakt med vävnaderna för att uppnå de resultat som andra lyckas med på mycket kortare tid.

Advertisement
Creativo

Creativo

Värt att komma ihåg, för den mest vanliga och inte alltför krävande städningen, är bikarbonat. Späd bara ut lite i varmt vatten, tillsätt kanske en droppe diskmedel (eller till och med Marseille-tvål), så kan du tvätta badrumsinredning och kakel utan problem.

En annan dyrbar allierad, precis som i fallet med milt blekmedel, är väteperoxid, särskilt när du vill ta hand om de där springorna och mellanrummen där det finns risk att se mögel dyka upp.

Dessutom, vit vinäger, en vanlig ingrediens i många gör-det-själv-städningsrecept. Det bästa är att späda ut det med vatten, gärna i lika delar, när du vill tvätta golv och keramiska ytor, medan det på kranar också kan användas i högre koncentration för att få kalk att försvinna.

Vilket är ditt favoritsätt att rengöra badrummet på utan att använda klassiskt blekmedel?

Advertisement