Tvätta med högtryckstvätt: 3 saker (plus 3 till) som du alltid bör rengöra på ett annat sätt

av Hilda Maria Morgan

20 November 2022

Tvätta med högtryckstvätt: 3 saker (plus 3 till) som du alltid bör rengöra på ett annat sätt
Advertisement

Högtryckstvätten är utan tvekan en mycket bekväm och användbar maskin att ha till hands för rengöring av utomhusmiljöer: tvättning med vatten med ett högt tryck gör att du faktiskt kan minska rengöringstider och vattenförbrukning och trötthet, samt få bättre resultat på grund av rengöringsförmågan hos vattenstrålen. Och så köps den allt oftare inte bara för professionella sammanhang, utan även till hemmiljön.

Denna maskin är dock inte lösningen för alla behov, eftersom det höga vattentrycket kan skada vissa av föremålen i våra trädgårdar och på våra balkonger. Som? Azure MacCannell avslöjar det för oss på sin kanal dedikerad till rengöring.

via @livecomposed/TikTok

Advertisement

1. Stuprännor

1. Stuprännor

@livecomposed/TikTok

Det första föremålet som absolut aldrig får rengöras med högtryckstvätt är stuprännorna. Det är sant att de är designade för att motstå även våldsamma atmosfäriska händelser, såsom starka vindar eller åskväder, men högtryckstvättens vattenstråle kan testa dem till den grad att de skadas. Rådet är att manuellt ta bort smutsen som täpper till dem och sedan tvätta dem invändigt och utvändigt med en mindre kraftig vattenstråle, kanske med hjälp av en kvast täckt med en mikrofiberduk.

Advertisement

2. Fönster

2. Fönster

@livecomposed/TikTok

Frestelsen att rengöra fönstren med en högtryckstvätt är stark: kraften från vattenstrålen skulle omedelbart ta bort allt damm och smuts som samlats. Men du skulle också riskera att ha sönder dem med medföljande olägenhet som skulle vara mycket större än ansträngningen att rengöra glaset genom att gnugga det: hur mycket ansträngning skulle det inte krävs att samla upp glassplitter från alla golv, möbler och tyger i huset? Då är det bättre att använda ånga eller en svagare vattenstråle, ammoniak och tidningspapper eller en ren mikrofiberduk.

3. Eltavlor och mätare

3. Eltavlor och mätare

@livecomposed/TikTok

Även om externa eltavlor och elmätare är starkare än interna, kan kraften från strålen från högtryckstvätten orsaka sprickor eller springor, vilket i förlängningen skulle orsaka funktionsfel och tvinga dig att göra dyra reparationer. Detsamma gäller för luftkonditioneringsenheter: vattenstrålen riskerar att irreparabelt förstöra dem. Då är det bättre att använda sig av tvål och vatten och en ren trasa.

Dessa var förslagen från videon av @livecomposed; vi lägger till ytterligare tre saker nedan som du bör hålla borta från din högtryckstvätt:

  • Bilen: precis som med glasrutor riskerar även fordonets rutor att gå sönder; strålen kan också orsaka bucklor och skada färgen;
  • Utomhuslampor: även om de är mycket motståndskraftiga är de inte tillräckligt starka för högtryckstvätten;
  • Målade ytor: högtryckstvätten är mycket effektiv för att ta bort fläckar, men tar också bort färg från varje yta.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja städa!

Advertisement