Sänk kostnaderna på dina räkningar: ta hjälp av 7 tips som alltid kommer väl till pass

av Hilda Maria Morgan

09 November 2022

Sänk kostnaderna på dina räkningar: ta hjälp av 7 tips som alltid kommer väl till pass
Advertisement

Om vi ​​stannar upp och funderar över hur många aktiviteter och föremål som vi behöver varje dag som förbrukar olika energi och resurser är det lätt att förvånas. Nödvändiga hushållsapparater som är i kontinuerlig drift som kylen och frysen, plus de som används under särskilda årstider under många timmar (luftkonditionering, fläktar, avfuktare). Och så de som används för vanliga hushållssysslor, från tvättmaskinen till resten.

Var och hur kan konsumtionen minskas? Man kan inte göra drastiska nedskärningar utan enorma uppoffringar, men det går också att få tillfredsställande resultat med små åtgärder som inte påverkar livskvaliteten alltför mycket. Här är några att tänka på.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

När vi lagar något, täck det alltid med ett lock: från att behöva koka upp vattnet till pastan till att laga olika rätter, att täcka kastruller och stekpannor (även om man lämnar ett lite utrymmet, för de som inte kan stängas helt, om det skulle innebära att receptet inte blev bra) påskyndar tillagningstiderna, vilket leder till mindre energiförbrukning, oavsett om det är gas eller el.

Advertisement
timtimtimo/Reddit

timtimtimo/Reddit

Persienner: när det är varmt behöver vi kyla rummen, och inget är så bra som luftkonditioneringen, som dock är extremt energikrävande. Låt oss göra så att vi kan använda dem mindre under de varmaste dagarna genom att skärma av fönstren - hellre än med gardiner - med persienner som är mycket reflekterande.

biscuitking92/Reddit

biscuitking92/Reddit

Underhåll av apparater, speciellt torktumlaren (men inte bara!): varje apparat som är utformad för att rengöra huset, kläder och så vidare har i allmänhet filter för att samla upp den tunnaste smutsen, smutsen som inte transporteras någon annanstans men som inte heller bör fastna i apparaten eller fastna i cirkulation. När det gäller torktumlaren, till exempel, måste du ofta rengöra delen som samlar upp ludd. Men filtren i tvättmaskinen eller diskmaskinen ska också hållas efter. Ju friare de är från hinder, desto mindre kommer apparaten att behöva "kämpa" för att utföra sitt jobb.

RoxanneBarton/Reddit

RoxanneBarton/Reddit

På tal om torktumlaren så kan du snabba upp programmen genom att använda bollar som håller kläderna åtskilda för att släppa igenom mer luft, och de blir dessutom mjukare!

mcderson9/Reddit

mcderson9/Reddit

Älskar du att dricka te och örtte ofta? Istället för koka vattnet på spisen, och till och med bättre än mikrovågsugnen, är de elektriska vattenkokarna: de använder mycket mindre energi än andra medel för att värma upp vatten!

Advertisement
SamGamgE 3/Reddit

SamGamgE 3/Reddit

Ta för vana att samla sladdarna till apparater som inte behöver vara i drift 24 timmar om dygnet, såsom datorer, tv-apparater, stereoapparater och liknande, till ett grenuttag som har en strömbrytare. Då räcker det att stänga av hela uttaget för att koppla ur alla apparater, och i slutet av månaden blir din elräkning lite mindre.

trustedreviews.com

trustedreviews.com

Kylskåp och frys: det finns ingen anledning att ställa in dem på mycket låga temperaturer. Faktum är att när det finns ett stort temperaturintervall från utsidan måste dessa apparater arbeta hårdare för att nå och bibehålla de inställda temperaturerna. Bättre att höja dem lite, för att komma dem till mötes.

Det låter som nonsens, men sådana här åtgärder, när de blir vanor, kan göra skillnad.

Advertisement