Parfymera med gardiner: en enkel handling för ett hem som blir ännu trevligare att vistas i

av Hilda Maria Morgan

08 November 2022

Parfymera med gardiner: en enkel handling för ett hem som blir ännu trevligare att vistas i
Advertisement

Alla använder inte samma metoder och samma produkter för att parfymera hemmiljön. Få människor vet till exempel att ett optimalt sätt att deodorisera huset eller annan typ av miljö är att använda sig av gardinerna.

Gardiner är vanligtvis gjorda av lätta material som lätt absorberar alla lukter, både behagliga och oangenäma. Det är av dessa skäl som det är en god vana att tvätta dem ofta för att eliminera alla dåliga lukter som absorberas dagligen.

Och det är av samma skäl som att göra dem väldoftande kommer att göra dem till en mycket effektiv luftuppfräschare. Vi visar dig nedan hur du kan göra.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att en gardin ska dofta gott är det självklart nödvändigt att börja med en bra tvätt.

Normalt kan gardinerna tvättas i tvättmaskin. Men om du vill bevara dess mjukhet och goda lukt råder vi dig att undvika att tvätta med klassiska produkter. Prova att använda bikarbonat och Marseille tvål. Lägg bikarbonaten i tvättmaskinen tillsammans med gardinen och Marseille tvålen i tvättmedelslådan istället för tvättmedlet. Självklart måste tvålen vara flytande eller flagnande för att lätt kunna användas i tvättmaskinen. Fördelen med att använda Marseille-tvål är att ha en parfym som håller i sig och som ger en helt fräsch och naturlig doft. Detta till skillnad från industritvättmedel som, trots att de är väldigt väldoftande, tenderar att ha starkare och ibland "störande" lukter.

För att förstärka effekten av Marseille-tvålen och förvandla gardinerna till en riktig parfymspridare kan du a hjälp av eteriska oljor. Faserna där du kan använda dem är i princip två: under tvätten eller efter tvätten.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Under tvätt i tvättmaskin: om du vill lägga eterisk olja i tvättmaskinen, under tvätt, kan du bestämma om du ska lägga några droppar direkt i tvätt-trumman tillsammans med bikarbonaten eller skapa en blandning av vatten, eterisk olja och bikarbonat, som sprayas först på hela gardinen. I det senare fallet kommer du att göra en slags förtvätt för att säkerställa att den doftande oljan tränger in i tygets fibrer och impregnerar det. Spraya blandningen rikligt på den torra gardinen, gnugga här och där som om du skulle tvätta den, låt den verka i 1 eller 2 timmar och lägg den sedan i tvättmaskinen och fortsätt med att tvätta den.
  • Efter tvätt i tvättmaskin: om du däremot vill att doften ska vara mer intensiv och ihållande kan du spraya samma blandning på den redan tvättade och upphängda gardinen, var noga med att spraya på lämpligt avstånd, så att parfymdroppar når överallt och inte bara på vissa ställen. På så sätt kommer parfymen att torka på gardinen som fortsätter att sprida den i miljön som en riktig parfymspridare. Prova för att se att det är sant.

I båda fallen är det lämpligt att du hänger upp den tvättade gardinen då den fortfarande är våt, både för att den sträcks och eftersom torkningen kommer att få doften som kommer från den att avdunsta och parfymera rummet bättre. När det gäller den doftande oljan, använd gärna den du gillar bäst, den om får dig att slappna av eller ger dig en uppfattning om renlighet i hemmet. De mest använda, i detta sammanhang, är de av citrus eller lavendel. Men utbudet är verkligen enormt.

Vad väntar du på? Bestäm vilken som är din favoritdoft och låt dig omslutas av doften!

Advertisement