Varje golv har sitt eget specifika tvättmedel: 3 naturliga och effektiva gör-det-själv-recept

av Hilda Maria Morgan

10 November 2022

Varje golv har sitt eget specifika tvättmedel: 3 naturliga och effektiva gör-det-själv-recept
Advertisement

Golvtvättmedel är bland de produkter vi oftast lägger i vår varukorg, men när det kommer till att välja dem är det alltid svårt att hitta rätt för våra golv. Beroende på vilket material de är gjorda av behöver faktiskt golv olika skötsel och kan skadas av ett rengöringsmedel som är fel för det. När du har hittat rätt typ av tvättmedel, då är det dags att välja doft. Och miljön då? Kort sagt riskerar köpet av ett rengöringsmedel för golv att bli en lång och krånglig historia.

Om du vill bespara dig besväret med att välja rätt tvättmedel, du vill göra miljön en tjänst och du gillar DIY, kan du prova dig fram med att göra ett ad hoc-tvättmedel för dina golv. I den här artikeln föreslår vi 3 recept, ett för varje typ av golv.

Advertisement

Trä och parkett, marmor och sten

Trä och parkett, marmor och sten

Pexels

Trä- och parkettgolv, samt de i marmor och natursten, är de ömtåligaste, men vi kan ändå tvätta dem med ett specifikt och icke-aggressivt tvättmedel. Vi kan använda två ingredienser för detta tvättmedel: bikarbonat och Marseille-tvål.

För att göra detta, smält en bit Marseille-tvål i ett vattenbad och häll sedan i det i 3 liter ljummet vatten tillsammans med 2 matskedar bikarbonat. Rör om för att blanda ingredienserna och använd det för genom att torka golvet med en väl urvriden mikrofibertrasa.

Advertisement

2. Cement, stengods, terrakotta

2. Cement, stengods, terrakotta

Creativo

De mest motståndskraftiga golven är de i stengods, terrakotta eller betong och kan behandlas med ett rengöringsmedel med större avfettningsförmåga. För att göra det kan du använda grovt salt och vinäger: värm 200 ml vinäger och lös upp 3 matskedar grovt salt i det. Ta bort det från värmen, låt svalna och lägg till 3 liter vatten, tvätta sedan golvet med detta.

Som alternativ till grovt salt kan du blanda vinäger med denaturerad alkohol med en sked Marseille-tvål i flingor eller en droppe diskmedel.

3. Universaltvättmedel

3. Universaltvättmedel

Creativo

Om du har flera våningar hemma och letar efter ett universaltvättmedel kan du göra ett med vinäger och citron. Först av allt, filtrera saften av en citron för att ta bort fruktköttet och kärnorna, lägg sedan till 300 ml vit vinäger och 500 ml vatten. Blanda väl och överför blandningen till en flaska. Späd 20 ml i 3 liter vatten för att tvätta alla golv i ditt hem, speciellt stengods och terrakottaplattor.

Är du redo att göra dina egna DIY-tvättmedel?

Advertisement