Ständigt glänsande duschglas: DIY-metoder att komma ihåg

av Hilda Maria Morgan

07 November 2022

Ständigt glänsande duschglas: DIY-metoder att komma ihåg
Advertisement

En av de ständiga utmaningarna som våra hem presenterar för oss är kampen mot kalksten: du kan ta hjälp av filter och renare, men vissa mineralrester börjar förr eller senare att visa sig varhelst vatten används. Och det finns inga ytor på vilka du kan se detta tydligare än glas.

Alltså är favoritstället för spåren av kalk i vårt hem alltid duschen, med glasen där en ansenlig mängd vatten flödar varje dag, och alla de droppar som blir kvar där och torkar och sedan lämnar ett ljust men synligt spår. Det är inte möjligt att helt eliminera problemet, men du kan ta hjälp genom att använda antidropp-produkter och medel, eller de som vet hur man löser upp dessa avlagringar effektivt.

Creativo

Creativo

En produkt att ha redo i badrummet för när du ska tvätta glasen, kan göras av:

  • 150 ml vatten, helst destillerat eller avmineraliserat
  • 150 ml vit vinäger av alkohol
  • 1 matsked (valfritt) talk
  • saften av en citron, filtrerad. Annars en matsked citronsyra.

Häll först i vattnet och alkoholen, skaka för att blanda, tillsätt sedan övriga ingredienser och skaka om lite igen. Du måste komma ihåg att skaka varje gång du använder den, och sedan använda den som en vanlig glasrengöringsprodukt, genom att spraya på en lämplig, luddfri trasa.

Sedan finns det andra lösningar att prova, speciellt om du inte hade tid att göra antidroppmedlet:

  • Gnid en halv citron (också redan pressad) som om den vore en svamp: det tar bort kalken, men då måste glaset sköljas och torkas omedelbart. Om du har lite tid och bara några få citroner, pressa dem tills du har 250 ml juice och blanda det med vatten för att fylla en en-liters sprayflaska.
  • Använd enbart vit vinäger, med en svamp eller ännu hellre med en lämplig trasa.
  • På torrt glas kan du också prova endast med talk, gnugga det med en helt torr trasa. Men det är en mer lämplig metod för fönsterrutor än duschglas.

Ha sedan alltid en skrapa redo, för att ta bort huvuddelen av vattnet från duschens väggar omedelbart efter du har duschat, så att du kraftigt försenar uppkomsten av irriterande spår av kalkavlagringar.

Advertisement