Ha alltid en flaska redo nära tvättmaskinen för att undvika dålig lukt

av Hilda Maria Morgan

06 November 2022

Ha alltid en flaska redo nära tvättmaskinen för att undvika dålig lukt
Advertisement

Det händer alla att vi lägger märke till att tvättmaskinen, även kort efter avslutad tvättcykel, avger dålig lukt. Dessa apparater arbetar kontinuerligt med vatten, så trumman är en plats där mycket fukt samlas, ett idealiskt tillstånd för spridning av mögel och andra faktorer som sedan utvecklar dålig lukt.

Utöver detta är det alltså bristande underhåll av apparaten som förvärrar situationen och att öka dosen av tvätt- och sköljmedel är inte lösningen, om något är det en praxis som har motsatt effekt. Vad kan man göra? Utöver de vanliga försiktighetsåtgärderna kan du ta hjälp genom att ha gör-det-själv-medel redo, så att du inte behöver förbereda dem varje gång. Så ha bara en flaska nära tvättmaskinen, med den produkt du föredrar inuti, redo att användas.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vilka är de botemedel som hjälper vid dålig lukt från tvättmaskinen? Oftast är det ämnen med en komponent av syra som kan neutralisera obehagliga lukter, och som även är användbara för rengöring av dörrtätningen eller tvättmedelsfacket.

Låt oss tillsammans se vilka det handlar om:

  1. Vit vinäger. Av vin, alkohol, ris eller äpple fungerar alla bra. Du kan använda den koncentrerad eller utspädd, hälla den direkt i tvätt-trumman eller tvättmedelsfacket, för att sedan starta en tom tvätt. Det är alltså smart att alltid ha en flaska vinäger av låg kvalitet redo att användas bara för den här typen av sysslor. Och om du vill förhindra att surheten i vätskan orsakar skada, späd den med en tredjedel vatten, gärna destillerat.
  2. Citronsaft: pressa tillräckligt för att fylla ett glas, sila det och häll det i en en-litersflaska. Sedan är det bara att fylla på med vatten. Du kan använda den på samma sätt som vinägern.
  3. Citronsyra. En annan likvärdig ingrediens, miljövänlig, ekonomisk och dessutom enkel att använda. Det finns i pulverform, så du behöver bara lösa upp 200 eller 250 gram i en liter vatten. Håll blandningen redo att använda (alltid enligt anvisningarna), men kom ihåg att skaka innan användning.

Var dock alltid uppmärksam, speciellt på gummidelar, att inte använda dessa ämnen för ofta: de är effektiva vid rengöring, men på grund av sin surhet kan de även skada tätningar och rör på lång sikt.

En annan möjlig beredning är den med natriumbikarbonat, även om det inte är så bekvämt att lösa det i vatten. Eftersom det kan läggas till (helst i trumman) till tvättar, är det bättre att tilldela ett bekvämt paket (en burk som försluts väl, med en tesked redo inuti eller en mätkopp) för att ha den i närheten, nära dina flaskor med produkter som används för tvätt.

Advertisement